Розкол серед російських генералів: один з командармів публічно звинуватив Шойгу та Герасимова у зрадництві

Новини Вінниці / Розкол серед російських генералів: один з командармів публічно звинуватив Шойгу та Герасимова у зрадництві

Другий день топовою темою російських Z-ЗМІ є відсторонення генерала Івана Попова від керівництва 58-ої армії загарбників, яка «тримає оборону» у Запорізькій області. Черговий скандал у воєнній сфері ворога пов’язаний відвертою критикою Попова дій «старших товаришів», а саме Герасимова та Шойгу.

Поки окремі російські пропагандисти та наближені до Кремля посадовці погрожують НАТО через саміт та підтримку Україні, а пересічний споживач рафінованої інформації ледь не збожеволів від походу «пригожинських вагнерів» на Москву, на російських «просторах» набирає обертів чергова «зрада». І вона виникла у середині армії…

Попов записав звернення, в якому звинуватив міноборони РФ у тому, що воно зраджує інтересам «імперії».

Якщо стисло, то командарм сказав про «відсутність контрбатарейної боротьби, відсутність постів артилерійської розвідки та масову загибель і поранення» російських загарбників від артилерії.

«Також я порушив низку інших проблем і про все це висловився на найвищому рівні відверто і гранично жорстко. Я не мав права брехати, тому позначив усі проблемні питання, які існують сьогодні в армії щодо бойової роботи та забезпечення», - пояснив загарбник з генеральськими погонами.

Після таких «відвертих промов» Шойгу «підписав наказ і позбавився» його.

«Як говорили сьогодні багато командирів дивізіонних полків, військовослужбовці ЗС України не змогли прорвати нашу армію з фронту, але наш старший начальник ударив по нам з тилу, віроломно і підло обезголовивши армію в найважчий і напружений момент», - бідкається Попов.

До окупанта треба ставитись як до окупанта, але російські загарбники його поважають. Ба більше, навіть терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) визнав, що звернення «відставленого командарма» до громадськості - це (у регулярній армії) нонсенс, скандал, найнебезпечніший прецедент.

«Майже заколот. Тим більше, що цього разу його створив не якийсь карний злочинець, волею удачі пробився «з бруду в князі», а натуральний кадровий генерал. (І «не з гірших»)», - зауважив Гіркін.

Він вважає, що попереду у Росії «тільки заколоти та неконтрольований розпад армії».

«А до цього - насправді – «рукою подати». Від нового «походу на Москву» у виконанні регулярної армії нас відокремлює тільки нова велика військова поразка. Якого дуже хотілося б уникнути, але Фанерний і Му-Му - вони ненавчені ... Вони провокують...», - вважає терорист.

Схожої думки дотримується військовий експерт «Інформаційного Спротиву» Олександр Коваленко (Злий Одесит). За його словами, це розкол у МО РФ.

«Той самий розкол, який до маршу Пригожина перебував у прихованому форматі, виявлявся в латентному протистоянні груп впливу в міністерстві, без винесення самим генералітетом сміття з хати. Але «марш» каталізував процеси», - переконаний Коваленко.

Він зазначає, що у російському МО є різні групи впливу. Одна з груп перебуває під заступництвом ФСБ, кишенькові генерали Луб'янки. Інша - породисті офіцери з родоводом у кілька поколінь. Третя - оточення, що зібралося і згуртувалося навколо Шойгу. І між ними завжди була конкуренція та конфлікти.

«Але раніше вони були в латентній формі, кулуарній, а тепер розпочато процес публічної конфронтації. У рамках цієї конфронтації з'являтимуться «генерали правдоруби», які відстоюватимуть «правду», але яких придушуватимуть керівні бездарності. І все це через голів, що говорять, виводитиметься у публічну площину», - припускає Злий Одесит.

Звичайно, відразу, ось буквально завтра, ці деструктивні процеси не вплинуть на ситуацію в зоні бойових дій, але процес конфронтації, що поступово наростає, як вважає Коваленко, так чи інакше, але почне підривати ефективність групи військ РФ в Україні.

А Попов не єдиний кого усунуто. У той же час російський журналіст Анатолій Несміян (Ель-Мюрід) пише, що знайшовся зниклий генерал Суровікін. Виявляється нині він «відпочиває» у Ростові-на-Дону. А раніше вказували, що відпуску він проводить на Байкалі. До Суровікіна виникли «запитання» під час «маршу» Пригожина. Тоді його нібито заарештували чи затримали.

А от The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела повідомляє, що Суровікін утримується та допитується в Москві. Він не був звинувачений у співучасті, не перебував у слідчому ізоляторі, але проходив неодноразові допити, оскільки слідство з'ясовувало, яку роль він відіграв у повстанні.

Видання вказує, що серед тих, кого затримали, був заступник Суровікіна - генерал-полковник Андрій Юдін і заступник начальника військової розвідки генерал-лейтенант Володимир Алексєєв. Згодом їх відпустили, але відсторонили від служби. Вони знаходяться під наглядом, їх пересування обмежене.

За інформацією WSJ, серед затриманих також був генерал-полковник Михайло Мізінцев, відомий як «Маріупольський різник» - він керував облогою та бомбардуваннями українського міста. Відомо, що він приєднався до "Вагнера" наприкінці травня.

Олег Верлан

13 липня, 2023