Російський міністр оборони Шойгу став медальним рекордсменом, обійшовши Сталіна

Новини Вінниці / Російський міністр оборони Шойгу став медальним рекордсменом, обійшовши Сталіна

Недарма Захід так лякається російської зброї. Там тільки не розуміють у чому її «міць». Більшість з неї розроблено та вироблено за радянських часів. У так званій сучасній Росії героями стають автори іншого плану. Приміром, росіяни самі кепкують з міністра оборони Сергія Шойгу. Найвідоміший оленевод, а саме такий фах записано в його військовому квитку, перебуваючи на керівних посадах, став абсолютним рекордсменом… за кількістю впроваджених медалей та відзнак. Повторимось, це не жарт. Не ракет, а нагород. За цим показником він залишив позаду навіть Сталіна.

«Открытые медиа» у циклі статей «Життя російської еліти» вивчили російську систему державних нагород. За їх аналізом, вона – система – у Росії перетворилася на фабрику подарунків для ближнього оточення президента, силовиків, високопосадовців та наближених до еліти артистів та науковців. Тобто замість квітів нагороджують. Або у «комплекті».

У дослідженні вказується, що Сергій Шойгу став безумовним чемпіоном із заснування відомчих нагород серед усіх радянських та російських керівників. При ньому з'явилося 78 нових медалей та відзнак — 25 поки він керував МНС і 53 — коли обіймав посаду міністра оборони.

В одному тільки 2014 році Шойгу заснував 15 нових медалей Міноборони — це більше, ніж за Сталіна, у переможному 1945 році, коли в СРСР з'явилися 10 нових державних медалей. Тоді всі медалі були бойовими: «За перемогу над Німеччиною», «За визволення Праги», «За взяття Берліна».

За Шойгу на рік «кримської весни», окрім «очікуваної» нагороди «За повернення Криму», Міноборони РФ засновує медалі «Художник Греков» за заслуги у створенні патріотичних творів, «За заслуги у матеріально-технічному забезпеченні» і навіть за «Чемпіонат світу «Танковий біатлон» - 2014». Медалі Міноборони отримують учасниці музичних ансамблів та циркові артисти.

Конвеєр, скажете? Так. Тому годі дивуватися, що за ту ж анексію Криму штампувати медалі почали за кілька місяців до захоплення півострову. Десь у запасниках відомства Шойгу стовідсотково вже заготовлено для блазнів тисячі медалей «за Київ» та інші українські міста, поблизу яких вибили зуби російським воякам, а у головного «медаліста» через це стався інфаркт.

До речі, і це не новина. Шойгу не лише полюбляє виробництво медалей і відзнак. Його кітель теж прикрашають нагороди. Деякі з них здаються дивними.   

Сам він носить на кітелі 18 нагород. Приміром міноборонівський «фалерист» хизується медаллю «За заслуги в проведенні перепису населення» та «В пам'ять 1000-річчя Казані».

Олег Верлан

1 квітня, 2022