Російський бізнес у Вінниці: підприємці будують торгово-офісні центри, вироблять харчові добавки, торгують косметикою та запчастинами до агротехніки

Новини Вінниці / Російський бізнес у Вінниці: підприємці будують торгово-офісні центри, вироблять харчові добавки, торгують косметикою та запчастинами до агротехніки

Наразі держава не знає, що робити з російським бізнесом, навіть з великими прибутковими компаніями. Коли їх забирають, то АРМА місяцями шукає та навіть знайшовши управителів не може передати на їх баланс актив. У результаті бюджет втрачає кошти. З відносно малими підприємствами ще складніше. І у Вінниці таких багато. Більш того, у деяких випадках росіяни-власники тут живуть давно, допомагають громадам та ЗСУ. Тож нині складно визначити єдиний вірний алгоритм, адже навіть змінити громадянство підприємцям складно.

NaПарижі продовжує серію матеріалів про російський бізнес на Вінниччині. Раніше редакція опублікувала два матеріали на цю тему.

Частина 1 - це «Російський бізнес у Вінниці: серед засновників є патронний завод і бізнесвумен, яка досліджує громадську думку».

Частина 2 – «Російський бізнес у Вінниці: атракціони, зерно та риба з російським «корінням».

Продовжуємо власне дослідження. Через повномасштабне вторгнення в Україні почався процес «пошуку» російського бізнесу для подальшої націоналізації. Звісно, не всього. У таких питаннях потрібна вибірковість. До речі, у Вінниці росіяни володіють будівельним, торгівельним та іншим бізнесом.

ТОВ «Тарімус»

Вінницький виробник дверей доволі активно просуває продукцію під власним брендом. Зазначимо, що зареєстровано декілька споріднених фірм зі схожими назвами. Серед засновників однієї з цих компаній вказується росіянка Світлана Мещерякова.  Їй належить на даний час лише 5% статутного капіталу.

На офіційному сайті групи компаній міститься інформація про допомогу військовим та постраждалим від російської агресії містам.

ТОВ «Укро-Експертпостач»

Серед власників цієї вінницької компанії, яка спеціалізується на виробництві олії та тваринних жирів, вказано громадянина РФ Алекса Кірієнка (45% у статутному капіталі). Він є мешканцем Санкт-Петербургу.

Бізнесмен також володіє частками у харківському ТОВ «Лецитал», київських «АгрОил Україна» та «Агрогіда», а також «СФ Органікс» з Баришівки, що на Київщині.   

ТОВ «Гранд буд союз» і майбутній Silver Mall

Компанію «Гранд буд союз», яка спеціалізується на будівництві, поєднує з ТОВ «Поділля-Промресурс» (оптова торгівля відходами та брухтом) і ОК «ЖБК «Сілвер Молл» (обслуговування житла) те, що серед засновників вказаний росіянин Іван Гюмюшлю, який проживає у Вінниці.

За даними з відкритих джерел, ТОЦ Silver Mall на території колишнього ВПЗ мають здати в експлуатацію у 2023 році.  

ТОВ «Дабл мун»

Компанія зареєстрована у Вінниці, спеціалізується на ресторанному бізнесі. У товариства три власники – сирієць Альатаіш Мажеш, росіянин Абу сіріє Нафез та українець Аль Есвуд Салах Юнес з майже рівними частками. Так, у росіянина на один відсоток більше, ніж інших партнерів. Хоча фірма зареєстрована 4 роки про її практичну діяльність наразі не відомо.

ТОВ «Північна компанія»

Зареєстрована у Вінниці компанія займається виробництвом м’яса та м’ясопродуктів. Вона належить громадянину Китаю Тай Мінсеню та росіянину Сергію Шевчуку, який проживає у Козятинській громаді.

ТОВ «Хант пластік»

Підприємство спеціалізується на виготовлення пластикової тари для корпорації Roshen

У 2020 році Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив генеральному директору АТ «Липецька кондитерська фабрика Рошен» (Росія) Олегу Казакову отримати безпосередній контроль над ТОВ «Хант Пластікс» (Вінниця), де йому вже належить 24,5% акцій, повідомив АМКУ.

Оскільки фабрику у РФ закрили, то Казакова призначили посаду директора вінницького підприємства.

ТОВ «Хант Пластікс» випускає пластикові упаковки для товарів. За даними Єдиного держреєстру, кінцевим бенефіціаром підприємства є президент корпорації Roshen В'ячеслав Москалевський. А Казакову належить 31,3%.

ОК «Райдужний квартал»

На південній околиці Вінниці на межі з Лукою-Мелешківською збудовано «Райдужний квартал». Серед засновників обслуговуючого кооперативу вказано екснардепа Віктора Антемюка та росіянина Віталія Решетілова, який проживає у Луці.

ТОВ «Кедрон Машинері»

Компанія Кедрон Машинери - це основний постачальник запчастин до кукурудзяних жниварок італійського виробництва Фантіні (Fantini). Великий склад розташовано у Вінниці. А от сама фірма належить росіянину Максиму Найдьонишеву, який мешкає у передмісті Вінниці.

СУРП ТОВ «Чайковський текстиль Україна»

Серед засновників спільного підприємства вказано АТ Фінансово-виробнича компанія «Чайковський текстильний дім» (80%), а бенефіціарами - росіяни Євгеній Тітов та Ілля Столбов, які проживають у Москві. Діяльність компанії зійшла нанівець з початком війни. 

ІП «Космотерос»

Власником іноземного підприємства, яке спеціалізується на оптовій торгівлі парфумними та косметичними товарами, згідно з реєстрів є Михайло Хазов.

Засновник підприємства мешкає у Москві. До речі, у РФ існує розгалужена мережа магазинів французьких засобів по догляду за шкірою Kosmoteros. В Україні їх продають через інтернет-магазин.

ТОВ «АртБагет – Україна»

З 2010-го у Вінниці зареєстровано на москвичку Олену Ткачук підприємство, яке спеціалізується на оптовій торгівлі деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. У компанії росіянки є веб-сайт с каталогом, але без вказівок на фізичну адресу складу.

До речі, Олена Сергіївна стала власницею наприкінці 2021-го, до того підприємством володіли Павло Бердніков з Москви та Володимир Ткачук з Красноярську, керівник ЗАО «Красноярская Транспортная Компания».

ТОВ «Транслогістік»

Підприємство спеціалізується на розведенні тварин. Його власник росіянин Станіслав Колесніков з Магадану. Контролюючі органи не змогли відшукати фірму за місцем реєстрації ще до початку повномасштабної війни. 

Олег Верлан

29 березня, 2023