Російські дипломати збираються тікати з Варшави? Над будівлею посольства помітили дим

Новини Вінниці / Російські дипломати збираються тікати з Варшави? Над будівлею посольства помітили дим

У Польщі не на жарт занепокоєні тим, що над будівлею посольства Росії у Варшаві вчора, 22 березня, було помічено дим. За тиждень до повномасштабного російського вторгнення в Україну над посольством РФ у Києві також фіксували аналогічну ситуацію.

«Помічено дим над посольством Росії в столиці Польщі Варшаві, є припущення, що російські дипломати спалюють документи, як було зроблено в посольстві Росії в столиці України Києві прямо перед вторгненням 24 лютого», - йдеться в повідомленні ресурс Open Source Intelligence Monitor.

Зазначається, що це «не означає, що Росія готується до вторгнення в Польщу, але це може бути сигналом про те, що російські дипломати чомусь готуються покинути столицю».

Разом з тим вказується, що інших фотографій з димом над посольством, крім однієї, опубліковано не було.

Стосунки Варшави та Москви загострилися не тільки через приєднання Польщі до світових санкцій та вимогу «закрити небо» над Україною. Як повідомляє «Польське радіо», Агентство внутрішньої безпеки країни наполягає на висилці всіх 45 російських дипломатів, пов'язаних зі спецслужбами… До Міністерства закордонних справ Польщі викликали посла Росії у Варшаві Сергія Андрєєва. 

«Матеріали Агентства внутрішньої безпеки доводять, що діяльність виявлених співробітників і співпрацюючих з ними осіб служить цілям проведення російських розвідувальних заходів, спрямованих проти стабільності Польщі та її партнерів на міжнародній арені, і ставить під загрозу інтереси і безпеку Польщі», - заявив прес-секретар міністра, координуючого роботу спецслужб Станіслав Жарин.

Додамо, що польські джерела вказують на збільшення населення Варшави на 20% за рахунок українських біженців, а загалом Польща прийняли близько 2 млн українських жінок та дітей.

Утім, Польща досі підтримує дипломатичні відносини з Російською Федерацією, і офіційно немає жодних ознак того, що ця ситуація зміниться.

Олег Верлан

23 березня, 2022