Російське угруповання «Солнцепек» взяло відповідальність за атаку на «Київстар»

Новини Вінниці / Російське угруповання «Солнцепек» взяло відповідальність за атаку на «Київстар»

Російські хакери з угруповання «Солнцепек» взяли на себе відповідальність за кібератаку на мобільний оператор «Київстар». У СБУ підтверджують інформацію щодо втручання хакерів, підконтрольних російській розвідці.

«Ми знищили 10 тисяч комп'ютерів, понад 4 тисячі серверів, усі системи хмарного зберігання даних та резервного копіювання. Ми атакували «Київстар», тому що компанія забезпечує зв'язком ЗСУ, а також державні органи та силові структури України. Решті контор, які допомагають ЗСУ, приготуватися!», – йдеться у повідомленні.

Хакери також подякували «небайдужим співробітникам «Київстару», натякаючи на причетність «інсайдерів».

У пресслужбі СБУ повідомляють, що разом з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

«За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету. Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу», - вказують у СБУ.

У спецслужбі констатують, що «відповідальність за атаку вже взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань».

«Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил рф (більш відомого як гру), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності», - додають у СБУ.

Олег Верлан

13 грудня, 2023