Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом Кірілом

Новини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом Кірілом

Вночі 23 липня росіяни завдали ракетного удару по середмістю Одеси. Одна з ракет частково зруйнувала Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ МП, відомий тим, що його у 2010-му освячував патріарх Кіріл.

В Одеській єпархії УПЦ МП зазначили, що ворожа ракета влучила у центральний вівтар. Через обстріл у соборі спалахнула пожежа. Внаслідок атаки будівлю собору частково зруйнована, пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, знищені деякі приміщення. З-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси.

У той же час російські пропагандисти типу О.Скабєєвой пишуть, що це була українська ракета. Намагаються врятувати лице… Міноборони РФ теж заявило, що "то не ми", то українська ракета. Одночасно з цим інші пропагандисти радіють нищенню Одеси. Приклад - Соловйов, який вже запевнив, що "потім щось відбудуємо". 

Варто зауважити, що собор на сучасній Преображенській площі вперше був освячений у 1808 році. За часів Сталіна у 1936-му зруйнований. Відновили 72-мтрову будівлю у 2000-их, а потім патріарх Московський її освячував. Собор був найбільшим храмовим комплексом Одеси.

Історична частина міста, куди цілили загарбники, включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Серед пошкоджених внаслідок нічної атаки росіян обʼєктів – і Будинок вчених та житлові будинки, розташовані поруч. Внаслідок нічної атаки загинув чоловік 1974 року народження, двадцять два, зокрема 4 дитини, отримали поранення.

«Під час ракетної атаки вночі ворог вдарив по Одещині 5-ма видами ракет всіх видів базування: «Калібри» «Онікси», Х-22 та «Іскандер-К», а також застосував балістичні Іскандер-М», – повідомили в ОК «Південь».

У Повітряних силах повідомили, що росіяни атакували Одесу 19 ракетами різних типів, а саме:

  • 5 крилатих «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» (Крим);
  • 3 крилаті ракети повітряного базування Х-22 – пуски здійснювались з літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • 4 крилаті ракети морського базування «Калібр» – імовірно з підводного човна (акваторія Чорного моря);
  • 5 крилатих ракет наземного базування «Іскандер-К» (Крим);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (Крим).

Сили та засоби ППО збили 9 повітряних цілей – усі «Калібри» та «Іскандер-К». На жаль, ракети з балістичною траєкторією ліквідувати не вдалося.

Новини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом КіріломНовини Вінниці / Російська ракета в Одеси зруйнувала Преображенський собор, освячений патріархом Кірілом
Олег Верлан

23 липня, 2023