Російська армія комплектує резерви танками Т-62 часів Хрущова

Новини Вінниці / Російська армія комплектує резерви танками Т-62 часів Хрущова

Численні втрати бронетанкового потенціалу «другої армії світу» змушують Кремль комплектувати резервні батальйонні тактичні групи застарілою технікою, зокрема танками Т-62, які знімаються зі зберігання. Це машини часів Микити Хрущова, якого нині зневажають у РФ. Нагадаємо, росіяни втратили майже 1300 танків.

БТГр з раритетною технікою зараз лише знаходяться на стадії формування на території РФ, повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України у ранковому зведенні за 23 травня. Додавши, що для поповнення втрат у техніці вже використовуються ті зразки, які були евакуйовані з поля бою та пройшли через ремонтно-відновлювальні підприємства.

Зазначимо, що про спроби РФ розконсервувати Т-62 стало відомо ще наприкінці березня. Тоді Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив інформацію, що починаються спроби зняття зі зберігання цієї застарілої бронетехніки. Логічно, що першими були зняті найкраще збережені зразки Т-62, які демонструвались усім перевіркам. Але і їх приведення у працездатний стан зайняло цілий місяць.

Місяць тому Defense Express зробив припущення, що такі застарілі танки будуть направлені на різноманітні блокпости, але тоді втрати армії РФ у танках були вдвічі меншими. Тому, скоріш за все, зараз армія РФ вимушена комплектувати нові батальйонні тактичні групи з Т-62, як зі штатною машиною.

Водночас, пише видання, назвати ці машини ефективними, враховуючи 15-мм гармату без автомата заряджання та допотопну систему управління вогнем, а також неспроможністю вести бойові дії у ночі - вкрай важко. Також треба взяти до уваги, що зняття Т-62 з баз зберігання розпочалось ще у 2018 році (якщо не раніше), коли ці машини передавались армії Б.Асада у Сирію. Тобто кількість машин, які можливо відносно швидко відновити відносно невелика.

Також нагадаємо, що це вже не перший випадок, коли армія РФ намагається зняти зі зберігання застарілу техніку для війни проти України. Зокрема у середині квітня були помічені розконсервовані РСЗВ «Град-1».

Тож чекаємо, коли ЗСУ отримують важке озброєння західного зразку, щоб мати реальну перевагу. Нині, на думку західних експертів, українські військові ще значно поступаються у цьому компоненті окупантам.

Олег Верлан

23 травня, 2022