Росіяни запевняють, що «знищили» на третину більше HIMARS, ніж Україна отримала

Новини Вінниці / Росіяни запевняють, що «знищили» на третину більше HIMARS, ніж Україна отримала

За заявами речника російського міноборони Ігоря Конашенкова, з липня 2022-го по січень 2023 року начебто знищила щонайменше 27 РСЗВ HIMARS. У російських зведеннях періодично спливали по 1-2 «знищені установки», а 3 січня росіяни вирішили вразити заявою про ліквідацію 4 HIMARS за один день. Справа у тому, що загалом Штати поставили Україні лише 20 таких систем. Тобто на третину менше, ніж «знищили» росіяни.

Згадаємо слова професора Преображенського із «Собачого серця» про те, що не треба читати радянських газет за сніданком. Через сто років – не варто слухати російських спікерів.  

Так, у зведенні від 3 січня Конашенков заявив аж про 4 «знищені» РСЗВ HIMARS. Дві з них, запевняють загарбники, начебто було знищено у Краматорську, ще дві - у Дружківці, де росіяни вдарили по льодовій арені.

Вперше про ліквідацію цієї американської системи в РФ заявили ще 6 липня. Тоді загарбники вирішили не бути дріб'язковими - і приписали собі знищення 2 установок HIMARS з 4 поставлених на той момент в Україну.

Зазначимо, на відміну від росіян американці не тримають таку техніку у «шухляді», щоб постійно відправляти. Кожна установка на обліку, і за цим слідкують. Так от, від початку поставок Україна отримала лише (1) 20 одиниць такої техніки.

Не менш вражаючі «здобутки» у РФ, згідно зі звітами російського МО, і у знищенні іншої техніки. Так, росіяни заявили, що вже «знищили» 7382 танки та ББМ, 7900 одиниць військової автомобільної техніки, 967 РСЗВ, 3768 артилерійських систем, 355 літаків, 199 вертольотів, 399 ЗРК, 2807 безпілотників. При цьому Україна досі громить загарбників на фронті.

Чому з такою величезною кількістю техніки та озброєнь Україна не очолювала рейтинги найпотужніших армій світу – незрозуміло.

Незабаром від Конашенкова всі почують про «знищені» десятки систем Patriot, а Путін запевнятиме, що російський оборонпром працює на повну потужність попри санкції. Мрійники. Але ж у це росіяни вірять…

Олег Верлан

4 січня, 2023