Росіяни залишають правобережну частину Херсонщини та засипають простір маніпулятивними «заявами»

Новини Вінниці / Росіяни залишають правобережну частину Херсонщини та засипають простір маніпулятивними «заявами»

Росіяни продовжують укріплювати свої позиції на лівому березі Дніпра та готуватись до повної евакуації з правого. ЗСУ тим часом й далі просувають лінію фронту.

Про в ефірі телемарафону заявила керівниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталії Гуменюк.

«Треба бути дуже критичними щодо повідомлень, які лунають в умовах гібридної війни. Зокрема, колабораційна та окупаційна влада зорієнтована якраз дуже потужно на інформаційний фронт, щоб сіяти паніку серед населення, зокрема і той самий техногенний шантаж щодо потенціалу використання Каховської ГЕС», - заявив Гуменюк.

Вона нагадала, що окупанти самі ж замінували об'єкт та звільнили усіх українських працівників, таким чином обмеживши до нього доступ та посиливши охоронний режим. І це відбувається на фоні «заяв», що нібито ЗСУ «планують вдарити по ГЕС».  

«Це якраз все свідчить про підготовку певних заходів маніпуляційного характеру, який вони намагаються використовувати. Так, вони продовжують самі евакуюватися з правого на лівий берег, це не так стрімко відбувається саме через те, що вони використовують тільки альтернативні переправи, не можуть користуватися повноцінно мостами», - відзначила Гуменюк.

За її словами, переміщуються на лівий різні елітні підрозділи й офіцерський склад, залишають мобілізованих - за принципом «кого не шкода».

Тим часом ЗСУ продовжують рухати лінію фронту, попри те, що окупанти міцно засіли за оборонним рубежем.

Нагадаємо, нещодавно командувач окупаційних військ Росії Сергій  Суровікін заявив про «найскладніші рішення» щодо міста.

Також Наталія Гуменюк спростувала слова російських «воєнкорів» про те, що окупанти нібито відкинули українських захисників з Безіменного.

«Це та сама маніпуляція. Назва дуже ретельно підібрана, щоб не було до чого причепитися. Немає такого населеного пункту, з якого вони витіснили Збройні сили України. Маніпуляція свідомістю, використання саме такої назви була обрана, щоб потім якось викрутитися з цієї ситуації», - сказала вона.

Гуменюк підкреслила, що ЗСУ не приховують свої дії, але й не відкривають напрямок свого руху. Проте такі події, як захоплення населених пунктів ніколи не приховуються. Тому, це чергова маніпуляція.

Додамо, вчора Генштаб повідомив, що росіяни залишили населені пункти Чарівне та Чкалове.

«Вони переформатовують свої підрозділи для того, щоб сконцентруватися на обороні, яка буде більш щільна на тих напрямках, на якими ми тиснемо. Відповідно вони переміщують підрозділи з одного напрямку на інший, щоб посили свою присутність, оскільки ураження останніх днів, які ми наносили, досить суттєві, це і знищення складів з боєприпасами саме на тому напрямку», - сказала Гуменюк.

Вона зазначила, що окупантам немає звідки там очікувати підтягування логістики. Тому вони концентруються в іншому напрямку, який Гуменюк не може називати.

При цьому вона додала, що росіяни поступово залишають населені пункти і передислоковуються.

«Це і говорить про ту саму гнучкість лінії фронту, яку ви побачите дуже скоро на картах», - сказала вона.

Ще нагадаємо, що з Берислава кілька днів евакуюються окупанти та колаборанти, вивозячи майно та документи.  

Олег Верлан

23 жовтня, 2022