Росіяни відселяють цілий район Горлівки: його хочуть перетворити на великий військовий табір

Новини Вінниці / Росіяни відселяють цілий район Горлівки: його хочуть перетворити на великий військовий табір

Микитівський район окупованої з 2014-го Горлівки російська влада має намір якнайшвидше відселити, аби звільнені оселі віддати військовим. Це називають там «евакуацією».

Спочатку слід уточнити, що Микитівський район – це північно-західна частина Горлівки. Там проживає близько 80 тисяч мешканців, розташовані ртутний комбінат і 5 шахт, а також вузлова станція «Микитовка». До березня 2022-го лінія фронту проходила поблизу міста.  

Як повідомляє Центр національного спротиву, окупанти готуються вивезти населення Микитівського району Горлівки, незалежно від бажання жителів на територію країни-агресора.

Загарбники намагаються подати це як турботу про населення, хоча де-факто це постановочне шоу в межах створення пропагандистської картинки. По суті це депортація.

На місце виселених людей росіяни планують розквартирувати своїх військових.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія масово депортує громадян України з окупованих територій. Зокрема, з кінця травня по перші числа червня до Ростовської області РФ вивезли 600 українців з тимчасово окупованих регіонів.

При цьому найактивніше росіяни «евакуюють» не колаборантів, а українських дітей. Їх вивозять до Криму, РФ чи Білорусі нібито на «оздоровлення» чи на відпочинок у таборах.

Олег Верлан

26 вересня, 2023