«Росіяни шаленіють!» Данілов пояснив, що відбувається на Харківщині

Новини Вінниці / «Росіяни шаленіють!» Данілов пояснив, що відбувається на Харківщині

Контрнаступ ЗСУ, який розпочався з 6 вересня, привів до розгубленості у стані ворога, який намагається «виправити ситуацію», перекидаючи резерви на Харківщину, але вони не рятують становище.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки й охорони (РНБО) Олексій Данілов у коментарі «Телеграфу».

«На Харківщині у нас фронт. Наберіться терпіння, все буде добре. Ви навіть не уявляєте собі як», – зазначив політик.

За його словами, нині на Харківському напрямку російські «окупанти шаленіють, кидаючи туди всі свої сили».

«Збирають усе, що можна, й відправляють у напрямку Харкова та Куп’янська. Але все буде добре», – запевнив Данілов.

Тим часом в американському Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що ЗСУ в Харківській області прорвали лінії окупантів на глибину до 70 кілометрів. Очікується, що українські сили можуть повністю звільнити Ізюм вже за 48 годин.

Наразі російські військові там опинилися у «котлі», адже відступ на південь не можливий, а інші напрямки були перекриті раніше. Хоча в ISW дають більш оптимістичну картину.

«Українські війська прорвали російські лінії на глибину до 70 кілометрів у деяких місцях та звільнили понад 3000 квадратних кілометрів території за останні п'ять днів з 6 вересня - це більше території, ніж російські війська захопили у всіх своїх операціях із квітня», - йдеться в повідомленні.

За даними аналітиків, український контрнаступ у Харківській області розгромлює російські війська та руйнує вісь російського напрямку на північний Донбас.

Вказано, що росіяни не проводять контрольований виведення військ і поспішно біжать із південно-східної частини Харківської області, щоб уникнути оточення навколо Ізюму.

«Раніше російські війська послаблювали північну вісь Донбасу, передислокуючи підрозділи з цього району на південь України, ускладнюючи зусилля щодо уповільнення українського наступу або, як мінімум, розгортання прикриття для відступу», - звертають увагу аналітики.

Припускається, що українські війська, звільнили Великий Бурлук 10 вересня, що дозволить розмістити сили України в межах 15 кілометрів від міжнародного кордону. Зазначимо, про українські сили у селищі не повідомлялось. Це лише припущення аналітиків.

«Українські війська, швидше за все, звільнять саме місто Ізюм у найближчі 48 годин, якщо вони цього ще не зробили. Звільнення Ізюму стане найзначнішим українським військовим здобутком з моменту перемоги у битві за Київ у березні. Це усунуло б російський наступ на північному заході Донецької області вздовж автомагістралі E40, яку російські військові намагалися використати для обгону українських позицій уздовж лінії Слов'янськ – Краматорськ», - пояснюють в ISW.

Аналітики додають, що успішне оточення росіян, що тікають із Ізюма, призведе до знищення або захоплення значних сил окупантів і посилить проблеми армії РФ та морального духу.

Тим часом ISW звертають увагу і на проблеми росіян в «евакуації», вказуючи на те, що українські сили принаймні частково закривають котел у деяких районах.

Нагадаємо, що паніка серед росіян та колаборантів вчора відчувалась на усьому сході. З Вовчанська Харківської області, розташованого майже у кордону з РФ, вишукувалась черга з автівок у бік Росії. «Зник» ватажок «ДНР» Д.Пушилін, який хотів втекти до РФ, але його не пустили, тому він опинився у Горлівці.

Олег Верлан

11 вересня, 2022