Росіяни розгорнули в Криму нову станцію для запуску «Шахедів» - ОК «Південь»

Новини Вінниці / Росіяни розгорнули в Криму нову станцію для запуску «Шахедів» - ОК «Південь»

У тимчасово окупованому Криму російські війська розгорнули ще одну станцію для запуску дронів-камікадзе «Шахед» по території України.

Про це повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, у Криму росіяни розгорнули ще одну станцію або табір, де вони можуть собі дозволити розташувати пускові установки. Це зроблено для того, щоб шлях дронів до цілі був трохи коротшим, ніж зі східного узбережжя Азовського моря.

«Вони вишукують нову тактику, щоб обійти систему ППО Сил оборони України. І, на жаль, не роблять висновки з того, що колись вони вже розгортали на Кримському півострові подібні бази, й в них була сумна історія, але для нас нормальна», - розповіла Гуменюк.

Вона зазначила, що дрони спрямовують над акваторією Чорного моря, щоб максимально приховати їх рух, маршрут, звук.

«Фактично росіяни використовують особливості географії України, аби обстрілювати нашу державу. Це їм не минеться», - додала речниця.

Гуменюк також додала, що в Росії вже налагоджена «хоча б якась частина виробництва» БПЛА. За її словами, про це свідчить маркування, яким хизується ворог.

Зазначимо, останнім часом росіяни запускають «Шахеди» переважно по півдню Одещини, намагаючись знищити портову інфраструктуру в Ізмаїльському районі. Мис Чауда, розташований на півдні Феодосійської затоки використовується росіянами для пуску дронів з літа одночасно з базою у Краснодарському краї РФ, що на березі Азовського моря.

Де саме створена нова станція, Гуменюк не уточнила.

Олег Верлан

8 вересня, 2023