Росіяни планують знищити греблю Каховської ГЕС - ISW

Новини Вінниці / Росіяни планують знищити греблю Каховської ГЕС - ISW

Через росЗМІ створюється інформаційне поле для атаки під фальшивим прапором на Каховську ГЕС. Руйнуванням греблі окупанти хочуть виправдати або прикрити свій відступ з правового берега Херсонщини.

Такої думки дотримуються в американському Інституті дослідження війни (ISW).

Заяви та дії окупантів вказують на те, що росіяни вважають прорив дамби прикриттям їхнього відступу з правого берега Дніпра. Також він, на думку окупантів, має зупинити або затримати українське просування.

Командувач російськими силами в Україні Сергій Суровікін заявив про «непрості рішення» щодо Херсонської області і звинуватив Україну в плануванні ударів по інфраструктурі регіону. Суровікін заявив, що отримав інформацію про те, що Київ має намір завдати удару по дамбі Каховської ГЕС, що, за його словами, спричинить руйнівну повінь у Херсонській області. Херсонський гауляйтер Володимир Сальдо повторив цю заяву і попередив, що українські сили мають намір завдати удару вище за течією від Херсона, а також він оголосив про «евакуацію» протягом тижня в очікуванні українського наступу.

ISW пише, що Кремль може використати таку атаку, щоб затьмарити новини про свій вже третій принизливий відхід. Також така атака сприяла б російській пропаганді, яка намагається виставити Україну терористичною державою.

Олег Верлан

20 жовтня, 2022