Росія остаточно змінила стратегію, намір захопити схід та південь України став пріоритетом

Новини Вінниці / Росія остаточно змінила стратегію, намір захопити схід та південь України став пріоритетом

Попри радісні заяви українських посадовців про успіхи та переможні досягнення, при тверезому погляді на ситуацію, можна казати про остаточну зміну стратегії російського військового керівництва. Не полишаючи думок про захоплення всієї України, на даному етапі Москва сконцентрувала зусилля на розгромі Сил оборони на східних та південних територіях України. Нові пріоритети окупантів підтверджують також у Міноборони Великої Британії.

Після значних втрат Росія вивела підрозділи з півночі від Харкова для реорганізації та поповнення своїх сил після важких втрат. Однак такий крок є мовчазним визнанням нездатності РФ захопити ключові українські міста, де вони очікували обмеженого опору з боку населення.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії в Twitter.

У відомстві повідомили, що Збройні сили України продовжують контратакувати на північ від Харкова, відвойовуючи більшість населених пунктів у напрямку до російського кордону. Проте на схід від Харкова військові «дійшли» до Сіверського Донця, за річкою значну територію області контролюють росіяни. Вона логістично важлива, адже залізницею та автошляхами через Вовчанськ та Куп’янськ дозволяє з Бєлгородської області РФ перекидати нові сили до Ізюму та далі на південь, аби «затиснути» ЗСУ на «Курській дузі», утвореній у межах Харківської, Луганської та Донецької областей.

Підтверджують це і британці. Тож перемоги під Харковом тактичні. Стратегічного успіху поки Україна на східному напрямку війни немає.  

«Пріоритет, що віддається Росією операціям на Донбасі, залишив підрозділи, розгорнуті на півночі Харківській області, вразливими для мобільних і високомотивованих українських контратакуючих сил», - йдеться в повідомленні.

У Міноборони Британії підкреслили, що попри успіх російських військ оточити Харків в початковій стадії війни, Москва все ж вивела частину військ для реорганізації і поповнення сил.

«Після відновлення ці сили, ймовірно, будуть розгорнуті на східному березі річки Сіверський Донець, утворюючи блокуючі сили для захисту західного флангу зосередження основних сил Росії і основних шляхів постачання для операцій в районі Ізюма», - йдеться в повідомленні.

У той же час, території, від яких відійшли росіяни, вони постійно обстрілюють. Таку тактику спостерігають на Чернігівщині, Сумщині та північній частині Харківщині.

Олег Верлан

12 травня, 2022