"Різдвяне диво" можна побачити в обласному центрі народної творчості

Новини Вінниці / "Різдвяне диво" можна побачити в обласному центрі народної творчості

У Вінницькому обласному центрі народної творчості розгорнуто виставку "Різдвяне диво". Серед експонатів - роботи майстрів Вінниччини, як аматорів так і професіоналів.

У Вінницькому обласному центрі народної творчості розгорнуто виставку "Різдвяне диво". Серед експонатів - роботи майстрів Вінниччини, як аматорів так і професіоналів.

"Щороку до Різдва ми відкриваємо виставку, яка називається "Різдвяне диви".На ній презентовано роботи вінницьких майстрів у різних жанрах, на яких вони відображають своє бачення Різдво,як хто його бачить.Хтось у родинному колі, хтось зобразив колядників , які йдуть по вулиці,хтось засніжене село. В цьому році експозиція особлива, адже у 2017 відзначали 140 років від дня народження атора всесвітньовідомого "Щедрика" Миколи Лионтовича, тому  на виставці єроботи присвячені і нашому земляку", - розповіла  директор обласного центру народної творчості Тетяна Цвігун.

Зокрема на вінницькому "Різдвяному диві" можна побачити роботи з малярства, живопису та графіки, гончарного мистецтва, картинами горельєфного різьблення майстрів різьби по дереву. Також око відвідувачів радуватимуть і вироби із соломоплетіння, зокрема магічних різдвяних "павуків" із соломи.

"Традиція прикрашати "павуками" свої будинки до Різдва збереглася в деяких селах Вінниччини і досі. Щоправда у їх магію нині вірять не так як наші пращури.Колись вважалося, що саме ці вироби вбирали у себе все погане і захищали родину від "злого око". Павук був підвіщаний до стелі у будинку лише рік, потім його спалювали, а на місце старого вивішували нового. В області діє чимало студій, де у різдвяний час  часто проводять майстер-класи з виготовлення солом’яних "павучків".Виготовляти "павучків" найкраще із житньої соломи, вона місцніща, на відміну від пшеничної. Щоправда зараз це роблять аби створити різдвяний настрій та прикрасити інтер'єр", –розповів провідний спеціаліст Вінницького обласного центру народної творчості Сергій Бугай.

Саша ГРИГОРОВСЬКА