Річка Ірпінь залишається форпостом для оборони Києва

Новини Вінниці / Річка Ірпінь залишається форпостом для оборони Києва

Навколо Києва точаться запеклі бої, окупанти вже втратили надію наблизитися до столиці. Раніше повідомлялося про зачистку Ірпіня. На черзі сусідні міста та села. Водночас, захисники столиці створили потужній форпост.

Повністю під окупацією російських військ залишається угрупування, яке засіло у Бучі та Гостомелі Київській області.

«Поки що під окупацією – що Буча, що Гостомель, що повністю регіон, там поки що жодних дій ми робити не можемо. Нам потрібно утримати противника на спробах перейти річку Ірпінь та перейти у наступ на Київ. Поки що потенціал не дозволяє нам перейти до наступальних дій у цьому напрямку лише локально. Ми збільшуємо потенціал, а у ворога він зменшується», - прокоментував сьогодні, 25 березня, керівник Київської ОВ Олександр Павлюк.

Позавчора, 23 березня, повідомлялось про підпив дамби на річці Ірпінь, що призвело до руху води з Київського водосховища у русло. Через розлив утворився новий непрохідний  рубіж оборони - важкопрохідна болотяна місцевість.

Натомість Збройні Сили України звільнили Лук'янівку під Києвом. Там знищено опорний пункт окупаційних військ. Це село Баришівської громади Броварського району поблизу межі з Чернігівщиною.

«Деякі успіхи навколо Києва. Ворог відтіснений далі. По Лівому березі вчора в районі Баришівки був успішний наступ на населені пункти, наприклад, Лук'янівка. Його повністю звільнили. Це був такий опорний пункт окупантів», - сказав в ефірі телемарафону глава тероборони Києва Петро Кузик.

За його словами, техніка спалена, підбиті танки.

«Деяку техніку взяли як трофей. На жаль, знищено тільки сорок окупантів, це те, що підтверджено, іншим вдалося втекти, частина у лісі сховалася. Їх зараз шукають наші військові і намагаються знищити там, де знайдуть», - додав Кузик.

Перша інформація про звільнення Лук'янівки з'явилася у мережі у четвер, 24 березня. Українські військові записали відео з населеного пункту, в яких розповідалося про те, що там було приблизно 200 військових РФ, а операція зі звільнення тривала 5 годин — з 12:00 до 17:00. Під час контрнаступу було знищено три танки та дев'ять бойових машин піхоти супротивника. Водночас автор одного з відео вказав, що під час операції загинули двоє українських військових, понад десять отримали поранення.

Олег Верлан

25 березня, 2022