Рецензія від VinTime: фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Новини Вінниці / Рецензія від VinTime: фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Ця документальна драма, режисером якої є Артем Григорян, досліджує життя та творчість Назарія Яремчука, першої української поп-зірки.

Книги — це, звичайно, добре, але велику частину нашого життя займають фільми та серіали. Сьогодні хочу розповісти про чудовий фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси».

Фільм поєднує архівні матеріали, інтерв’ю з близькими та особисті щоденники артиста, розкриваючи його вплив на українську культуру та музику 70-80-х років.

Фільм отримав позитивні відгуки за глибину дослідження та емоційність, хоча деякі критики відзначають, що образ Яремчука виглядає занадто ідеалізованим.

«Яремчук: Незрівнянний світ краси» адресований широкій аудиторії, зокрема молоді, яка може дізнатися про спадщину української музики через особистість Назарія Яремчука. Він розкриває не лише його кар'єру, а й важливі моменти в історії України 1970-80-х років. Продюсери сподіваються, що стрічка викличе обговорення та інтерес до української культури

У фільмі показані важливі епізоди з життя ВІА «Смерічка», зокрема їхні виступи, гастролі та взаємодію з Назарієм Яремчуком. Стрічка підкреслює, як ансамбль став платформою для його творчого розвитку та популярності. Також фільм містить спогади учасників «Смерічки», які розповідають про спільну роботу, творчі експерименти та вплив ансамблю на українську музику.

В ньому показані кілька ключових епізодів з життя Назарія Яремчука в складі ВІА «Смерічка», які суттєво вплинули на його кар'єру:

- Гастролі по Україні та за кордоном: Яремчук разом з ансамблем здійснив численні гастролі, які сприяли популяризації української музики, навіть під час суворих умов радянського режиму.

- Виступи на знакових концертах: зокрема, його участь у конкурсі «Пісня-71» з піснею «Червона рута» стала визначальним моментом у його кар'єрі, відкривши йому шлях до широкої популярності.

- Співпраця з Левком Дутковським: як керівник ансамблю, Дутковський вплинув на формування стилю Яремчука, що допомогло йому стати одним з найвідоміших виконавців української естради.

Ці епізоди підкреслюють важливість «Смерічки» у становленні Яремчука як артиста та його внесок у розвиток української музики, що залишилася актуальною і до сьогодні.

Фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси» варто подивитися з кількох причин. По-перше, стрічка розкриває життєвий шлях Назарія Яремчука, першої української поп-зірки, та його вплив на музичну культуру, що робить її важливою для розуміння історії української естради. По-друге, фільм показує Яремчука з людського боку, включаючи спогади близьких, що дозволяє глядачам зрозуміти, яким він був у повсякденному житті.

Крім того, використання раніше невідомих архівів, особистих щоденників та інтерв'ю з родиною і колегами надає фільму унікальності і достовірності. Стрічка також звертається до молодої аудиторії, демонструючи, що музика Яремчука залишається актуальною і популярною, підкреслюючи її значення для сучасної української культури. Цей фільм не лише про музику, а й про культурну спадщину України, що робить його важливим для перегляду.

Я була в захваті від фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси», хоча спочатку не зовсім розуміла, чому назва стосується саме Яремчука, якщо більшість розповіді зосереджена на ансамблі «Смерічка». Але згодом зрозуміла, що це було зроблено для того, щоб глибше розкрити, чим займався артист, і як він впливав на музику того часу.

Особливо вразили частини з його щоденників, де він ділився не лише думками про спів, а й усім своїм життям, емоціями та організаційними моментами, з якими стикався. Це давало змогу зрозуміти, яким він був насправді — не лише як артист, а й як людина, що переживала радощі та труднощі. Було цікаво дізнатися про його друзів, а також про двох дружин, які стали важливими частинами його життя. Його перша дружина, з якою він прожив певний час, залишила значний слід у його серці, але їхній шлях розійшовся.

Другу дружину, Дарину, Назарій знайшов у селі Тюдів. Вони сусідили, але особисто не були знайомі до їхньої зустрічі. Коли Назарій вже був розлучений, Дарина виховувала дочку після смерті свого чоловіка. Їхнє весілля відбулося в 1991 році, і це стало новим етапом у його житті. Назарій завжди залишався людиною, навіть попри свою популярність у СРСР, особливо серед жінок.

Він був відомим секс-символом, але його справжня природа була набагато глибшою. Він не лише вражав публіку своїм талантом, а й залишався чуйним і уважним до своїх близьких. Фільм показав, що, незважаючи на всі труднощі, він завжди залишався вірним своїм принципам і цінностям.

Однак, коли в стрічці почали розповідати про його хворобу та смерть, в залі панувала гнітюча атмосфера. Я не могла стримати сліз, і, здається, не лише я. Багато глядачів також плакали, адже це був момент, який торкнувся кожного з нас. Відчуття втрати і смутку заповнили зал, коли ми усвідомили, як рано обірвалося життя цієї великої людини, яка подарувала нам стільки прекрасних моментів через свою музику. Цей момент став кульмінацією фільму, залишивши в серцях глядачів глибокий слід.

На завершення фільму було особливо зворушливо читати, як Назарію Яремчуку вручили звання Героя України. Це визнання його внеску в українську культуру та музику стало символом поваги та любові до його творчості. Цей момент став кульмінацією фільму, залишивши в серцях глядачів глибокий слід.

Я щиро рекомендую цей фільм усім, особливо в сьогоднішніх умовах, коли наша культура набирає популярності та визнання. Знання про наших видатних митців, таких як Назарій Яремчук, є надзвичайно важливим, адже це допомагає нам усвідомити власну ідентичність і цінність нашої культурної спадщини. На мою думку, в умовах, коли ми відстоюємо свої права та національні інтереси, важливо пам'ятати про тих, хто проклав шлях для української музики та мистецтва. З давніх-давен нам ущемляли в правах, і тепер, коли ми маємо можливість відроджувати та популяризувати нашу культуру, знання про її героїв стає особливо актуальним. Цей фільм — це не лише данина пам'яті, а й заклик до дії для всіх нас.

Фото : roduna.org