«Рамштайн-9»: головні питання та шанси на західні винищувачі

Новини Вінниці / «Рамштайн-9»: головні питання та шанси на західні винищувачі

Міністр оборони України Олексій Резніков окреслив головні питання чергової, вже дев'ятої зустрічі союзників у форматі «Рамштайн».

Як повідомив очільник Міністерства оборони, під час чергової зустрічі на авіабазі Рамштайн у Німеччини мова буде йти про питання посилення протиповітряної оборони України, включно з авіацією, а також збільшенню членів так званої «танкової коаліції».

Окрім того, будуть підняті питання забезпечення ЗСУ боєприпасами, прискорення логістики, обслуговування та ремонту озброєння, а також розширення підготовки українських військових.

Звісно питання авіації буде одним з найгостріших, бо тема передачі Україні західних винищувачів більш ніж актуальна. Водночас цю тему, яка так чи інакше, але фігурувала ледь не з перших днів російського вторгнення, цілком справедливо сприймати з об'єктивним скептицизмом. Бо питання передачі літаків до України й досі залишається «важким» рішенням. Але й передача західних танків ще декілька місяців тому також знаходилась у розділі «навіть не обговорюється».

Якщо у червні минулого року президент Франції Еммануель Макрон казав щодо танків, що «штурмові літаки або танки - було домовлено не постачати», адже «ми допомагаємо Україні оборонятися», то через пів року у січні 2023-го Париж оголосив про передачу перших «легких танків» AMX-10RC, що стало каталізатором постачання вже основних бойових танків.

Тож деякі речі змінюються, хоча й не завжди процес узгодження виглядає безпроблемним, що продемонструвала початкова позиція Берліна щодо передачі Leopard 2. Але й вона була змінена й доволі швидко, хоча, вочевидь, потребувала певного тиску від інших країн.

Саме тому питання передачі західних винищувачів до України - це те, що точно знаходиться «на столі». Інша справа, що навіть якщо це рішення буде прийнято, то доволі оптимістичним буде вважати, що вони почнуть захищати українське небо вже через «два-три тижні максимум». Бо для цього необхідно вирішити питання з навчанням пілотів та техніків, підготовки аеродромів, а головне - їх захисту на землі, що, вочевидь, потребує для початку розгортання та настання повної бойової готовності ЗРК Patriot у ЗСУ.

Макс Мельник

13 лютого, 2023