Ракетний обстріл Вінниччини російськими Х-101. Крилата ракета впала у поле

Новини Вінниці / Ракетний обстріл Вінниччини російськими Х-101. Крилата ракета впала у поле

Зранку 15 березня на Вінниччині лунали сирени. Був ракетний обстріл. Ракета Х-101 впала в поле. На щастя, ніхто не постраждав.

«Тому будемо вважати, що в них не вдалося… До речі, щодо «надсучасної» ракети, яку наші збили два дні тому. Її збили звичайним кулеметом. Нібито надсучасна ракета. Тому закликаю усіх – пробуйте… До речі, вони літають майже в один час і невисоко. Тому давайте будемо і надалі пробувати збивати», - закликав оборонців начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Вранці на околицях одного з населених пунктів у Жмеринському районі виявлені рештки збитої реактивної ракети. За попередніми даними вибухом пошкоджено місцеву електромережу. Потерпілих та жертв немає», - йдеться у повідомленні УСБУ області. 

Щодо цього факту розпочато кримінальне провадження. Триває розслідування щодо посягання на територіальну цілісність та недоторканість України. Проводяться слідчі дії. 

Роз’яснено, Х-101 — стратегічна крилата ракета «повітря — земля» з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності.

На фото: воронка від ракети, яка упала на Вінниччині

Двигун розташований усередині ракети. Сама ракета виконана на новій технологічній основі, має виключно російські комплектуючі. Використовує комбіновану систему наведення: інерційна система з оптико-електронною корекцією; на кінцевій ділянці використовується головка самонаведення. Може отримувати комплексну інформацію і за маршрутом і по координатами цілі. На відміну від ракет попереднього покоління є принципова можливість зміни цілі, коли ракета вже знаходиться в польоті.

За результатами випробувань ракета має ймовірне кругове відхилення (КВО) 7 м на дальності 5500 км. Ракета здатна знищувати рухомі цілі з точністю влучення до 10 м. «Літає» переважно на висоті 30-70 метрів.

Ракети Х-101 неодноразово застосовувалися в ході «військової операції» Росії в Сирії, що стала першим їх бойовим застосуванням. Тепер побачили їх 6 березня 2022 року під час російсько-української війни - при авіаударах по аеропорту та військовому аеродромі у Гавришівці поблизу Вінниці

Переважно по 8 ракет переносять літаки Ту-95МС.

Олег Верлан

15 березня, 2022