Радіоактивна хмара у бік Вінниці: Росія показала наслідки «підриву «брудної» бомби»

Новини Вінниці / Радіоактивна хмара у бік Вінниці: Росія показала наслідки «підриву «брудної» бомби»

Протягом кількох діб росіяни активно розганяють тези щодо двох терактів. Перший - підрив дамби Каховського водосховища, через що більша частина Херсонщини опиниться під водою. Другий – вибух так званої брудної бомби. Звинувачуючи України у таких намірах, Москва дає зрозуміти, що готова до таких кроків. Більш того, росіяни навіть показали, де розміщуватиметься епіцентр та куди піде радіоактивна хмара у разі вибуху – у бік Києва, Вінниці та Польщі.

Нагадаємо передумови. Під тиском ЗСУ росіяни змушені відступати на півдні, і у Москві чудово розуміють, що «залишать» Херсон. Військовим шляхом РФ не може навіть утримати лінію фронту. Тому країна-терорист вдається на інших методів.

Спочатку у Москві казали, що у планах Києва підірвати греблю та почали евакуацію з Херсону. Нібито вже до російської глибинки вивезли 25 тисяч містян. Потім міністр оборони РФ С.Шойгу почав «бити на сполох» з нібито бажанням України створити «брудну» ядерну бомбу, щоб підірвати її та звинуватити росіян. Нібито на АЕС є сировина, а у Києві та Харкові наукові інститути 30 років тому працювали по програмам мирного атому. В Європі Шойгу не повірили, у Києві зазначили, що «інформаційна атака» є ознакою того, що такий план хочуть реалізувати росіяни.

Але загарбники не зупиняються на початому. Вони вже опублікували карту з «плямою» радіаційного забруднення на відстані 1500 км. Місцем підриву вказано Енергодар, де розташована Запорізька АЕС. Так, та сама, яка контролюється росіянами та замінована ними. А от радіоактивна хмара – вгадано напрямок вітру – однозначно піде на північний захід. Контури малюнку росіян вказують, що хмарою «накриє» велику територію, зокрема Кривий Ріг, Кропивницький, Умань, Вінницю, Київ, Житомир, Хмельницький, Тернопіль, Рівне…

Хмара ледь не дійде до Львова, а північніше розповсюдиться на територію Польщі.

Не виникає сумнівів, що поширенням карти РФ залякує чи анонсує нові злочини, в яких Москва хоче звинуватити Київ.

А кого ще?..  «Фішка» Росії попередити всіх, вчинити теракт і звинуватити інших. Хоча начебто є стара істина Cui bono?, Cui prodest? Тобто «шукай кому вигідно». Москва програє, а програш болісніший тим, що Путін втрачає підтримку в середині РФ, втрачає вплив на сусідів на Кавказі, Ближньому Сході та Центральній Азії.  

Нині на Заході чудово розуміють логіку вчинків Росії, маніпуляції, брехню. Хочеться вірити у те, що ілюзії зникли. Проте там не мають бажання бачити «на обрії» радіоактивну хмару. Тож серед європейських країн має бути одностайність щодо наслідків подібних техногенних провокацій та чіткі меседжі Москви з цього приводу.