Путіністці з Вінниці повідомлено про підозру

Новини Вінниці / Путіністці з Вінниці повідомлено про підозру

31-річній Тетяні Грабович, уродженці Вінниці, яка нині мешкає у Москві, повідомили про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу. Жінці, яка доволі швидко влаштувалась на посаду в «Роснефти», інкримінують заклики до повалення конституційного ладу в Україні та інформаційну діяльність на підтримку держави-агресора.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, за даними слідства, підозрювана з 2015 року почала працювати у Москві з провладними структурами й організаціями та згодом стала членом всеросійської політичної партії «Единая россия».

Власну проросійську позицію та партійну риторику жінка публічно демонструвала у соцмережах, публікуючи матеріали на підтримку путінського режиму й водночас паплюжачи Україну та її народ.

Хоча закінчила школу у Вінниці та Юракадемію в Одесі.

Жінка схвалювала анексію РФ Криму, частину територій Донецької й Луганської областей у 2014 році, а в 2022-му – окупацію Херсонської та Запорізької областей і їх так зване «приєднання» до РФ.

Крім того підозрювана закликала військовослужбовців ЗСУ не слухати своє «пронацистское командование», а скласти зброю перед росіянами.

У грудні 2022 року прокремлівська активістка провела у Москві публічну презентацію книги власного авторства «Украина как культурное наследие России: от основания – до краха». У ній підозрювана називає українську Революцію Гідності «кривавим переворотом», українську владу – «неонацистським режимом» та масштабує інші наративи «русского мира».

Ця та інша протиправна діяльність підозрюваної підтверджується доказовими матеріалами, зібраними слідчо-прокурорською групою, та відповідною експертизою.

Жінці інкримінують ч. 2 ст. 109 (розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій, метою яких є насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч. 1 ст. 110 (розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій, метою яких є зміна меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України), ст. 436 (розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни або до розв’язування воєнного конфлікту), ч. 2 ст. 436-2 (поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році) та ч. 6 ст. 111-1 КК України (організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на підтримку держави-агресора, за відсутності ознак державної зради).

За вчинення інкримінованих злочинів їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Макс Мельник

2 жовтня, 2023