Путін почав готувати напад на Україну одразу після перемоги Байдена на виборах — звіт «Агори»

Новини Вінниці / Путін почав готувати напад на Україну одразу після перемоги Байдена на виборах — звіт «Агори»

Міжнародна правозахисна організація «Агора» (Росія) опублікувала доповідь, присвячену місяцю війни проти України. У ній пояснюють багато процесів, які раніше здавалися непов'язаними та хаотичними. А виявилося, що були частиною великого плану…

Публікуємо найголовніше зі звіту.

Правозахисники впевнені, що стартом кампанії підготовки до нападу на Україну стала серія засідань Ради безпеки РФ у листопаді 2020 року. З роком помилки немає.

Привід банальний. У листопаді в США відбулися президентські вибори, і Дональд Трамп, на якого у Кремлі явно розраховували як на союзника, програв Джо Байдену. Це означало неминуче відновлення конфронтації.

Нині у РФ де-факто введено воєнний стан, з обмеженням базових конституційних прав: свободи зборів, слова, пересування та приватної власності. Також відбувається прихована мобілізація.

Підготовка Росії до зіткнення велася за декількома напрямками: внутрішньо- та зовнішньополітичному, а також військовому. Коронавірусні обмеження та посилення поліцейського контролю теж використовувалися владою для підготовки до «спецоперації».

Нейтралізація політичного простору: влада послідовно виявляла та нейтралізувала всіх основних і навіть потенційних організаторів масових вуличних протестів. Це структури Олексія Навального, Михайла Ходорковського та найактивнішого крила КПРФ. Знищувалась свобода інформації, адже ЗМІ та опозиція формували громадську думку і неминуче створили б потужну протидію державній пропаганді.

Правозахисники наводять факти, яким чином це відбувалось. На прийнятими законами про «військову цензуру» вводилася адміністративна відповідальність за дискредитацію російських збройних сил, заклики до перешкоджання їх використання та заклики до введення санкцій. На момент публікації доповіді відомо мінімум про 213 адміністративних та 10 кримінальних справ.

Як наслідок, з Росії виїхало, станом на 7 березня, не менше 150 журналістів (евакуювалися цілі редакції та корпункти).

Технічна підготовка ізоляції Рунету від глобальної мережі у вигляді тотального контролю трафіку та вигнання BigTech розпочалася навесні 2020 року після зміни керівництва Роскомнагляду. «Військові блокування» ІР-адрес ЗМІ Роскомнагляд запровадив до 811 різних інформаційних ресурсів. Блокування торкнулися також закордонних соціальних мереж: повністю заблоковано Twitter, Facebook та Instagram.

Загальна кількість затриманих з перших днів антивоєнних акцій протесту у 68 містах Росії перевищує 15 тисяч.

Висновки від редакції NaПарижі:

Путін та його оточення за Трампа шукали різні шляхи фактичної окупації України, як це відбулося з Білоруссю. У згоду з цим Байдена не вірили. Наразі всі плани Москви «спаплюжені». Втім Кремль намагається отримати хоча б якісь зиск від війни, аби потім – з часом – розчавити Україну.  

Нині Вашингтон грає «у довгу», намагаючись досягти виснаження Росії, тому зацікавлений у тривалій війні та діях санкцій. Виснаження РФ сприятиме остаточній зміні курсу та керівництва Москви.

Україна нині грає свою гру – хоче скоріше припинити війну, тому просить допомогу з наступальним озброєнням. Це не вигідно Штатам. У Києві поки не думають про те, що буде «друга російсько-українська» - потрібна невеличка перемога у першій. І перепочинок.  

Олег Верлан

26 березня, 2022