Путін не вірить, що виконають наказ, тому не застосує ядерну зброю, - Bellingcat

Новини Вінниці / Путін не вірить, що виконають наказ, тому не застосує ядерну зброю, - Bellingcat

Розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозєв переконаний, що через військові невдачі в Україні Путін здатний зважитися на те, щоб натиснути «червону кнопку». Проте його проінформовано - високий відсоток того, що наказ на застосування ядерної зброї не виконають.

Про це аналітик сказав в ефірі каналу «Україна 24».

Журналіст звернув увагу, що в РФ розглядають можливість використовувати ядерну зброю, і в цьому контексті логічним є знаходження зараз російського військово-політичного керівництва в захищених бункерах.

Грозєв із посиланням на «людей з російських спецслужб» розповів, що В.Путін може дати розпорядження застосувати ядерну зброю в разі перспективи повного провалу захоплення Києва. Проте боїться, що наказ просто не буде виконаний.

«Ця червона кнопка існує, але є п'ять осіб, які повинні виконати всі ці приписи по ланцюжку до того, як ракета з ядерним запасом вилетить. Наші джерела впевнені, що знайдуться щонайменше кілька з цих п'яти, які не виконають цей наказ. Він розуміє, що такий ризик існує, тому навряд чи дасть цей наказ», - сказав експерт.

Нагадаємо, раніше заступник секретаря Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія може застосувати ядерну зброю у чотирьох випадках.

За його словами, коли по її території буде завдано удару з використанням засобів ядерного ураження. А також у разі будь-якого іншого застосування ядерної зброї проти Росії чи її союзників.

Третій випадок – якщо буде зазіхання на критичну інфраструктуру, внаслідок якого російські сили ядерного стримування будуть паралізовані.

І четвертий – у випадку акту агресії проти Росії чи її союзників, у результаті якого під загрозою було би існування країни.

Олег Верлан

28 березня, 2022