Путін налаштував усіх проти себе. В його оточенні вже обирають наступника з трьох кандидатур

Новини Вінниці / Путін налаштував усіх проти себе. В його оточенні вже обирають наступника з трьох кандидатур

За три місяці війни проти України російський президент Володимир Путін налаштував проти себе всі еліти – як бізнесменів з «партії миру», так і силовиків, які підтримують «військову операцію». На сьогодні в Кремлі вже всерйоз замислюються про те, що буде після Путіна.

Про це повідомляє російське видання «Медуза» з посиланням на оточення Путіна.

Друга зміна настроїв

За даними видання, у березні настрої еліт були суто песимістичні через запроваджені санкції. У квітні – помірковано оптимістичні через «патріотичний підйом». У травні настрої вдруге змінились на помірковано песимістичні.

«Жити як раніше не вийде, про розвиток не можна говорити. Але якось жити можна - сірий імпорт, торгівля з Китаєм та Індією», - зазначило близьке до уряду джерело «Медузи».

При цьому у Кремлі не бачать сценарію виходу з війни зі збереженням рейтингу влади. Бізнес і члени уряду незадоволені тим, що він розв'язав військовий конфлікт, не спрогнозувавши масштаб санкцій. А от «яструби» в оточенні президента незадоволені темпами «спеціальної операції», зауважуючи, що потрібно всіх мобілізувати, щоб досягти результату.

Кремль не готовий до мобілізації

Близькі до адміністрації Путін джерела відзначають, що позиція силового крила досить проста, але очільник РФ не готовий до загальної мобілізації. Згідно з результатами закритих соціологічних досліджень, росіяни підтримують війну проти України, але у більшості не готові воювати самі або відправити на фронт родичів.

Пошуки наступника

Джерела «Медузи» відзначають, що на фоні незадоволення політикою Путіна всіх в його оточені знову тривають роздуми, хто очолить Росії після Путіна.

«Це не про те, що Путіна прямо зараз хочуть повалити і готується змова. Але є розуміння, або побажання, що в досить близькій перспективі управляти державою він не буде», - зазначив один зі співрозмовників.

На сьогодні негласно обговорюються такі кандидатури в наступники, як мер Москви Сергій Собянін, заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв і перший заступник голови Адміністрації президента Сергій Кирієнко. Однак у владі всі розуміють, що Путін може піти тільки при серйозному погіршенні стану здоров'я. Скидати його ніхто не буде. До речі, з трьох кандидатур найбільше уваги видання приділило Кирієнку, як людині з ближнього кола президента та того, кому доручили відповідати за Донбас і війну.

Олег Верлан

24 травня, 2022