Пристрасті навколо «прослушки» Залужного: можливо випадок не перший

Новини Вінниці / Пристрасті навколо «прослушки» Залужного: можливо випадок не перший

Служба безпеки України відкрила справу через знайдений прослуховуючий пристрій в одному з місць дислокації головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

«Провадження відкрито за статтею 359 ч.2 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Наголошуємо, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а у одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись ним для роботи», - повідомила Служба безпеки України.

За попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. У СБУ наголошують, що технічний пристрій буде передано на експертизу.

Наразі відомо, що це мікрофон саморобного виробництва. На даний момент не виявлений канал зв’язку та пристрій для запису та збереження інформації.

«Під робочим столом в одному з кабінетів , яким користується головнокомандувач ЗСУ Залужний, під час підготовки до переміщення на нове місце розташування був виявлений мікрофон прослуховуючою пристрою», - написав журналіст Юрій Бутусов

Пристрої прослуховування також виявлені в кабінеті особистого помічника Залужного Костянтина Бушуєва. Про це пише, посилаючись на джерела, ЦензорНет. Відомо, що мікрофони були саморобні, канал зв'язку досі не виявлено.

Колишня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр майже одразу прокоментувала ситуацію з «прослушкою». Вона не стала робити з цього трагедію. Навпаки заявила, що така ймовірність завжди враховується.

«Не знаю, що і хто у Главкома хотів почути, бо в принципі всі свідомі того, що є ймовірність прослуховування і витоку інформації. Тому це завжди враховується під час спілкування голосом», – написала Маляр у своєму Telegram-каналі.

Вона додала, що є непоодинокі факти зливу інформації зі штабів. Військова таємниця не раз ставала публічною й саме над цим треба задуматись. 

P.S. У Генштабі офіційно заявили про знайдену прослушку в кабінеті Залужного.

Зазначається, що пристрої для прослуховування були встановлені у кабінетах, призначених для роботи головнокомандувача Збройних сил України та працівників Апарату забезпечення його діяльності.

Олег Верлан

18 грудня, 2023