Професор вінницької "політехніки", який увійшов до книги рекордів України, отримав міжнародне визнання

Новини Вінниці / Професор вінницької "політехніки", який увійшов до книги рекордів України, отримав міжнародне визнання

Науковець з Вінниці отримав орден європейської інституції, якими нагороджують громадян різних країн світу за особисті досягнення в області науки та культури. Професор Олександр Романюк з вінницької «політехніки» став першим українським вченим, який отримав таку почесну відзнаку.

Науковець з Вінниці отримав орден європейської інституції, якими нагороджують громадян різних країн світу за особисті досягнення у сфері науки та культури. Професор Олександр Романюк з вінницької «політехніки» став першим українським вченим, який отримав таку почесну відзнаку.

Про це повідомляє пресслужба ВНТУ.

Орден «For merits in science, culture and art» - це міжнародна відзнака, якою нагороджуються громадяни різних країн світу за високі особисті досягнення в різних галузях освіти, науки, культури та мистецтва, науково-дослідницької, соціально-культурної, освітньої та іншої суспільно корисної діяльності.

«Пофесор був науковим керівником понад 700 переможців міжнародних конкурсів з комп'ютерної графіки, зокрема у Греції, Канаді, Бельгії, Португалії, Андорі, Монако, Австрії, Болгарії, Франції, Німеччині, Казахстані, Росії, Швеції, Чехії, ОАЕ, Португалії, Словенії, Італії, Кіпрі. Ватикані, Іспанії, Англії, Греції, Данії etc.

Був науковим керівником студентки, яка посіла перше місце в світі на міжнародному конкурсі дизайнерів всесвітньовідомої фірми CorelDRAW, а також студентів, які вибороли 2 і 3 місце в світі на професійному конкурсі з тривимірної графіки компанії Autodesk (США). Має відзнаку фірми Autodesk за розвиток освіти та підготовку кадрів, які володіють сучасними методиками й навичками застосування інноваційних програмних продуктів. Та входить до ТОП 50 провідних викладачів технологій AUTODESK», - йдеться в інформації.

Два роки тому професор Романюк зафіксував в Книзі рекордів України інтелектуальний рекорд — найбільшу кількість перемог на міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки.

Олександр Никифорович був керівником 10 студентських робіт, які визнані переможними на всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, а двох — на міжнародних конкурсах студентських наукових робіт у далекому зарубіжжі.

Професор Романюк нагороджений дипломом фонду «Євразія» за підготовку переможців міжнародних конкурсів, двічі дипломом Іternational france art competition the official international competitions in Europe (Франція) за заслуги в розвитку культури та мистецтва.

Визнавався переможцем трьох міжнародних науково–педагогічних конкурсів: за інновації в освіті.

Провів 40 міжнародних конкурсів з веб-дизайну та комп’ютерної графіки, два міжнародні конкурси з тривимірної графіки «Перспектива», два міжнародні фотоконкурси «Світ очима молоді».

Двічі отримував гранти, які використано на інформатизацію ВНТУ

Олександр Романюк розробив і впровадив у серійне виробництво низку приладів. Економічний ефект тільки від впровадження у серійне виробництво символьно-графічного дисплея Т3300 склав $6 108 618.

Вперше в Україні розробив велику інтегральну схему на основі БМК. Це лінійний інтерполятор, яку використано в ряді серійних графічних пристроїв. Автор графічних процесорів для дисплеїв, монітору на основі екологічно чистої ЕПТ.

Науковець є автором понад 800 наукових праць, з них 14 монографій, 7 монографій надруковано за кордоном, має 130 авторських свідоцтв СРСР, патентів України та авторських прав на комп’ютерні програми.

Зазначимо, що фундаторами Ордену «За особисті заслуги в галузях освіти, культури та мистецтва» є The Standing European Сommittee  on Culture, Science and Education of the Legislative Assembly of Euro Media Star Group (Іспанія),  International Academy of Science, Culture and Art (Франція)

Марина Карабай

25 вересня, 2020