Продавав неіснуючі «Starlink»: вінничанина підозрюють у привласненні 1,7 млн грн

Новини Вінниці / Продавав неіснуючі «Starlink»: вінничанина підозрюють у привласненні 1,7 млн грн

«Примарні» супутникові системи «Starlink» та портативні зарядні електростанції у жовтні 2022 року продавав 35-річний вінничанин. Аферист не тільки знайшов покупця, а й домовився про оптову партію, взяв аванс. І зник…

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, наразі жителю обласного центра повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману та зловживанні довірою (шахрайстві), вчиненому в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрюваний вирішив реалізувати злочинну схему під виглядом підприємницької діяльності з купівлі-продажу супутникових систем і зарядних електростанцій, не маючи для цього ні можливостей, ні ресурсів.

У листопаді чоловік знайшов потенційного покупця неіснуючого товару. Під час особистої зустрічі аферист назвався керівником громадської організації та реального приватного підприємства у сфері бездротового електрозв’язку у Вінниці.

Також він продемонстрував покупцеві прототип саморобної портативної зарядної електростанції, викликавши таким чином довіру у співрозмовника.

Надалі сторони домовилися про купівлю/продаж 22 систем «Starlink» за ціною 20 тис. грн за одиницю. На виконання досягнутої домовленості потенційний покупець перерахував продавцеві 440 тис. грн, однак той товару не поставив та кошти не повернув.

Більш того, він переконав покупця у необхідності запуску виробництва 50 штук портативних зарядних електростанцій, на які потрібні кошти у сумі 1 млн 360 тис. грн. Партію обіцяв виготовити до нового року, а кожна десята станція, за його словами, мала йти на допомогу Збройним Силам України.

Отримавши від покупця другу частину коштів, аферист зник.

«Після здобуття слідством обґрунтованих доказів вчинення кримінального правопорушення вінничанину повідомлено про підозру та судом щодо нього застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 536 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

У разі доведення винуватості перед судом, йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюється слідчими слідчого управління ГУНП у Вінницькій області.

Макс Мельник

24 травня, 2023