Президентка Молдови Санду заявила, що у Придністров’ї спеціально вчиняють провокації

Новини Вінниці / Президентка Молдови Санду заявила, що у Придністров’ї спеціально вчиняють провокації

Протягом 25-26 квітня у невизнаній «ПМР» відбулися кілька обстрілів та вибухів. Влада Придністров’я відмінила заняття у міських школах та обмежує масовий виїзд громадян. Після засідання Вищої Ради безпеки президентка Молдови Майя Санду прокоментувала ситуацію. Вона наголосила, що до вибухів, що сталися у Придністров'ї, задіяні сили зсередини регіону, який не контролює конституційна молдавська влада.

Як пише NewsMaker, за словами Санду, ці сили налаштовані на втягування Придністров'я у війну. Санду також повідомила про вибухи на аеродромі в Тирасполі, про що раніше казали українські ЗМІ, але не повідомляла придністровська влада.

«За наявною на даний момент інформацією, у спробах ескалації ситуації в придністровському регіоні задіяні сили придністровського регіону. Це сили, що виступають за війну, вони зацікавлені в дестабілізації ситуації», — сказала Санду, зазначивши, що молдавська влада продовжує збирати та вивчати інформацію.

Санду підтвердила, що вибухи сталися також на аеродромі в Тирасполі, але причини вибуху поки що невідомі молдовській владі.

У Міністерстві закордонних справ Росії теж відреагували на ситуацію у «ПМР». Там нібито прагнуть уникнути сценарію, при якому Москві доведеться втрутитися в конфлікт. Як пишуть на росЗМІ, заступник глави МЗС Росії Андрій Руденко заявив, що ситуація в невизнаному Придністров'ї нібито розгойдується силами, які зацікавлені в загостренні конфлікту в регіоні. При цьому він визнав, що Москва не контактувала з офіційним Кишиневом з цього питання.

За словами Руденка, ситуація в Придністров'ї викликає тривогу і Москва хотіла б уникнути сценарію, при якому Росії доведеться втрутитися в конфлікт на території Молдови.

Проте, всі події вказують на те, що війна у Придністров’ї стає неминучою. Москва докладає максимум зусиль.

Нагадаємо, від учора стався обстріл будівлі «МДБ» у Тирасполі, військової частини в Парканах, вежі радіотелецентру у селищі Маяк, а також вибухи на тираспольському аеродромі.

Олег Верлан

26 квітня, 2022