Представники омбудсмена знайшли низку порушень у приватному будинку пристарілих у Вінниці (ФОТО)

Новини Вінниці / Представники омбудсмена знайшли низку порушень у приватному будинку пристарілих у Вінниці (ФОТО)

У Вінниці представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у центральних областях Валерій Ольховий разом з іншими посадовцями представництва сьогодні побували у приватному будинку пристарілих «Золоте серце». Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook Валерій Ольховий, перевіряли дотримання прав мешканців на гідні умови проживання, харчування та медичного обслуговування.

У Вінниці представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у центральних областях Валерій Ольховий разом з іншими посадовцями представництва сьогодні побували у приватному будинку пристарілих «Золоте серце». Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook сам представник омбудсмена, перевіряли дотримання прав мешканців на гідні умови проживання, харчування та медичного обслуговування.

За словами В.Ольхового, заклад розташований в окремому триповерховому цегляному будинку житлового типу забудови, що знаходиться на околиці міста. Цього дня там проживало 17 осіб, з них 8 - лежачих, їх обслуговували 3 особи персоналу – молодші медичні сестри та кухар.

Мешканці проживають, в основному, по 2-3 людини в кімнаті, санітарний стан кімнат, постільної білизни, одягу мешканців задовільний, кімнати світлі, з фіранками на вікнах, добре провітрюються, мешканці мають змогу користуватися власними речами та мобільними телефонами, наявний інтернет, в кімнатах встановлені телевізори. У закладі є достатня кількість гігієнічних, миючих, дезінфікуючих засобів, протипролежневих матраців, наявні два санвузли, цілодобово гаряча та холодна вода.

Разом з тим, за словами представника омбудсмена, було виявлено низку недоліків.

Зокрема, приміщення будинку не є доступними: до входу ведуть круті сходи, а облаштований на них пандус не відповідає вимогам державних будівельних норм та не забезпечує інклюзивний простір маломобільним людям.

При цьому більшість клієнтів проживає на другому та третьому поверхах, деякі з них не можуть самостійно пересуватись, у приміщенні круті сходи, тим самим вони позбавлені можливості перебувати на свіжому повітрі.

"Не у всіх кімнатах дотримується норма житлової площі на одну особу, в одній з кімнат площею 10 м. кв. де проживають дві жінки немає вікна, санвузли не обладнані поручнями, відсутні накладки на унітазах, до раковин не підведена гаряча вода.

У кухаря в день візиту не було санітарної книжки, немає добових проб та технологічних карток, меню закладу не містить інформації про розмір порцій та їх калорійність, продукти харчування не стікеровані та зберігаються з порушенням правил товарного сусідства, термін придатності кефіру, який був підготований до видачі на вечерю сплив 09.11.2020.

З договорів про надання послуг платного утримання встановлено, що вони укладені між закладом та родичами мешканців, разом з тим опитані  мешканці закладу повідомили, що перебувають у закладі за їх добровільної усвідомленої згоди. В закладі відсутні інформована згода мешканців на перебування, проживання та обробку їх персональних даних, відсутні інформовані права та обов’язки мешканців.

Моніторам не були надані декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, заклад не має ліцензії на здійснення господарської діяльності з медичної практики, у порушення вимог статті 15 Закону України «Про соціальні послуги» заклад не зареєстрований в Реєстрі надавачів соціальних послуг, відсутні інформаційні стенди з контактними даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, вторинної безоплатної правової допомоги, інших громадських та державних організацій які опікуються правами пристарілих та осіб з інвалідністю", - зазначає представник омбудсмена.

Новини Вінниці / Представники омбудсмена знайшли низку порушень у приватному будинку пристарілих у Вінниці (ФОТО)Новини Вінниці / Представники омбудсмена знайшли низку порушень у приватному будинку пристарілих у Вінниці (ФОТО)Новини Вінниці / Представники омбудсмена знайшли низку порушень у приватному будинку пристарілих у Вінниці (ФОТО)Новини Вінниці / Представники омбудсмена знайшли низку порушень у приватному будинку пристарілих у Вінниці (ФОТО)
Сергій Маламура

17 листопада, 2020