Повітряні кулі росіян: у ПС ЗСУ та британській розвідці пояснили нову тактику ворога

Новини Вінниці / Повітряні кулі росіян: у ПС ЗСУ та британській розвідці пояснили нову тактику ворога

Вчора, 18 лютого, вдень лише у Вінницькій області було оголошено повітряну тривогу. За повідомленням моніторингових телеграм-каналів, у небі над регіоном знову побачили повітряну кулю. Вчергове… Її подальша доля не відома.

Об’єкти, які протягом останнього тижня були помічені в повітряному просторі України, а також Молдови, найімовірніше, є частиною нової тактики Росії для виснаження української протиповітряної оборони. Про це йдеться в недільному розвідувальному огляді міністерства оборони Великої Британії.

Там нагадують, що з 12 лютого Повітряні сили Збройних Сил України періодично повідомляють про повітряні кулі у небі над різними регіонами. Щонайменше шість таких об’єктів з підвішеними під ними радіолокаційними відбивачами збили над Києвом 15 лютого.

Над Вінниччиною кулі спостерігали декілька разів. Коли це було вперше - 14 лютого, то об’єкт полетів у бік Молдови та Румунії. Офіційний Кишинів навіть на певний час закрив повітряний простір. Пізніше стало відомо, що причиною невідомий літальний апарат, схожий на метеозонд.

«Цілком імовірно, що повітряні кулі були російськими. Вони, ймовірно, представляють нову тактику Росії, спрямовану на отримання інформації про українські системи протиповітряної оборони та примушення українців витрачати цінні запаси ракет класу «земля-повітря» та боєприпасів до них», – стверджують у британській розвідці.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону пояснив, що 18 лютого росіяни цікавляться Вінниччиною.

«Зараз теж іде робота, виявляють наші Повітряні сили, дивляться, що там у Вінницькій області. Ціль малопомітна і малошвидкісна, зараз встановлюється, що це за тип цілі. Можливо, це якийсь БПЛА, а можливо куля», - сказав він.

Ігнат пояснив, якщо це куля, то може йти про таку, яка напомпована газом, що й підіймає її на велику висоту.

«Мова йде про кілометри, тому збити її стрілецькою зброю непросто. Вона може нести кутові відбивачі, вони мають якесь металічне покриття, це може бути навіть звичайна фольга, і ворог намагається спровокувати Сили оборони для того, щоб по тій кулі відпрацьовували зокрема зенітними засобами, і таким чином виявляти місце розташування наших сил та засобів ППО, щоб знову ж таки планувати нові маршрути. Ну і плюс виснаження наших ППО», - розповів речник ПС ЗСУ.