Потужний землетрус буде відчутний на Вінниччині

Новини Вінниці / Потужний землетрус буде відчутний на Вінниччині

Декілька днів вінничани чекають на потужний землетрус з румунським «корінням». Попередили про можливе стихійне лихо з епіцентром у зоні Вранча, розташованій в Карпатах, сейсмологи ще 1 листопада, зазначаючи, що поштовхи слід очікувати днями.

Декілька днів вінничани чекають на потужний землетрус. Попередили про можливе стихійне лихо з епіцентром у зоні Вранча, розташованій в Карпатах, сейсмологи ще 1 листопада, зазначаючи, що поштовхи слід очікувати днями.

Як пише «Сегодня», за словами Олександра Кендзери з Інституту геофізики НАН України, найближчим часом може статися досить сильний землетрус. Найбільше постраждати можуть Закарпаття та західна частина Одещини. Вчений переконує, що раз на 100-120 років стаються серйозні землетруси, а останні поштовхи у 8 балів були зафіксовані в Ужгороді та Мукачевому у 1908 року. Проте, якщо епіцентр поштовхів розташується в румунській зоні Врача, то Закарпаття у безпеці, а от Одещина відчує.  

Україну може спіткати велике лихо. Про це РБК-Україна повідомив карпатський мольфар Михайло Тодорів. Так він прокоментував новину про те, що в найближчому майбутньому на террріторіі Карпат може статися дуже потужний землетрус.

«Велика біда прийде до нас. Природа втомилася від того, що ми з нею робимо. Якщо не схаменутися вчасно, то буде погано всім. Землетрус може бути тільки попередженням. Це буде скоро, але не зараз», - сказав Михайло Тодорів.

Чого чекати на Вінниччині? Поштовхів у 5-6 балів. Це максимум. Сейсмологи у разі початку сейсмічної активності радять людям відразу ж сховатися в дерев'яних будівлях, оскільки вони набагато безпечніші за цегляні.

Тим, хто проживає на першому або другому поверсі будинку, можна вийти на вулицю, тоді як іншим краще перечекати землетрус в приміщенні. Спускатися сходами не варто, адже у будь-який момент вони можуть обвалитися. У приміщенні варто відійти подалі від вікон і зовнішніх стін, аби не поранитися осколками. Також потрібно уникати великої техніки, яка може впасти.

Макс Мельник

4 листопада, 2019