Помилка Путіна: битва за Сєвєродонецьк стане фатальною для росіян

Новини Вінниці / Помилка Путіна: битва за Сєвєродонецьк стане фатальною для росіян

Військові аналітики на Заході не бачать сенсу у задіянні настільки потужних сил росіян заради захоплення Сєвєродонецьку. Більш того, там вважають, що Путін припустився фатальної для своєї армії помилки, які матиме наслідки у подальшому перебігу війни.

Президент РФ вирішив кинути всі сили і засоби в останній великий населений пункт Луганської області Сєвєродонецьк так, ніби його взяття виграє війну для Кремля. Однак в цьому він помиляється: коли закінчиться Сєвєродонецька битва, незалежно від того, чия сторона утримає місто, наступ росіян ймовірно, досягне кульмінації, що дасть Україні шанс відновити контрнаступ і відкинути російські сили.

Про це йдеться в аналітичній довідці американського Інституту вивчення війни. ISW також оцінює втрати російської армії і страждання, завдані українцям, не співставними з ціною навіть захоплення Сєверодонецька.

Другий Маріуполь

Експерти вважають, що російське вторгнення в Україну, яке мало на меті захоплення та окупацію всієї країни, наразі перетворилося на відчайдушний і кривавий наступ для взяття військами РФ єдиного міста на сході для захисту отриманих досягнень на півдні та сході. Після багатотижневого наступу російські війська атакують досі не оточили Сєвердонецьк.

У ISW припускають, що українські військові цілком можуть зазнати значної тактичної поразки найближчими днями, якщо впаде Сєвєродонецьк, хоча такий результат аж ніяк не є певним, і російські напади цілком можуть знову припинитися.

Сам Сєвєродонецьк важливий на цьому етапі війни передусім тому, що є адмінцентром Луганської області. Його захоплення дозволить Москві заявити, що вона «повністю звільнила Луганську область» (на іншому березі Сіверського Донця ще є Лисичанськ), але це не дасть Росії жодної іншої значної військової чи економічної вигоди.

Стратегічна помилка

Взяття Сєвєродонецька може відкрити росіянам наземну лінію зв’язку для підтримки операцій на заході, але при цьому росіянам не вдалося забезпечити набагато більш вигідні лінії з Ізюма частково тому, що вони так багато зосередилися на Сєвєродонецьку.

Прогрес Росії навколо Сєвєродонецька значною мірою є результатом того факту, що Москва зосередила сили, озброєння та техніку, витягнуту з усіх інших напрямків, на цій єдиній цілі. Натомість українські захисники завдали страшних втрат російським нападникам під Сєвєродонецьком. Москва не зможе повернути великі обсяги ефективної бойової потужності, навіть якщо захопить Сєвердонецьк, тому що вона легковажно витрачає цю бойову міць на захоплення міста.

Піррова перемога?

Українські сили продовжують отримувати припаси та матеріальні засоби від своїх союзників, хоча й повільним темпом. Натомість росіяни продовжують демонструвати явні ознаки того, що вони спалюють наявні запаси живої сили та техніки без жодних підстав очікувати полегшення в найближчі місяці.

Російський моральний дух, який і без того низький, може ще більше впасти, якщо така поведінка буде широко поширеною і триватиме. Якщо російські війська, які застрягли на другорядних осях, втратять волю до бою, оскільки битва за Сєвєвердонецьк споживає більшу частину наявної російської наступальної бойової потужності, Україна може мати шанс почати значний контрнаступ з хорошими перспективами успіху. Поки що ця перспектива невизначена, але нинішня модель російських операцій показує вразливі місця, які Київ, ймовірно, спробує використати.

Новини Вінниці / Помилка Путіна: битва за Сєвєродонецьк стане фатальною для росіянНовини Вінниці / Помилка Путіна: битва за Сєвєродонецьк стане фатальною для росіянНовини Вінниці / Помилка Путіна: битва за Сєвєродонецьк стане фатальною для росіянНовини Вінниці / Помилка Путіна: битва за Сєвєродонецьк стане фатальною для росіян
Олег Верлан

29 травня, 2022