Помер культовий режисер Сергій Соловйов, який зняв «Ассу»

Новини Вінниці / Помер культовий режисер Сергій Соловйов, який зняв «Ассу»

Вчора, 13 грудня, у російській Москві на 78-му році закінчив свій земний шлях Сергій Соловйов – режисер, сценарист, продюсер, педагог. Хоча ця людина не пов’язана з Україною, проте наприкінці 1980-их сама вона кінострічкою «Асса» дала суттєвий поштовх для змін поколінням українців.

Сергій Олександрович помер через проблеми із серцем. Він тривалий час хворів.    

Його «Ассу» називали віхою в історії вітчизняного кінематографа. Фільм вийшов в 1987 році. Це була нова ера і в житті кіно, і в житті країни, яка тоді існувала під гаслом Віктора Цоя «Ми чекаємо на зміни». Власне, широким масам радянських громадян саме Соловйов зі своєю «Ассою» відкрив імена Віктора Цоя та Бориса Гребенщикова.

Ось що Сергій Соловйов розповідав про свій інший фільм «Ніжний вік»:

«Я покликав на прем'єру фільму Михайла Сергійовича Горбачова - ми з ним знайомі. Коли закінчився перегляд, він підійшов до мене і сказав: «Слухай, я тобі присягаюся, що нічого цього не знав і не підозрював». Я говорю: «Михайло Сергійовичу, я теж нічого цього не знав і не підозрював». На що він сумно помітив: «Ти міг не підозрювати і не знати, але я повинен був знати або хоча б припускати розвиток подій».

Олеся Рудницька

14 грудня, 2021