Польща обіцяє, але не поспішає постачати танки Leopard 2

Новини Вінниці / Польща обіцяє, але не поспішає постачати танки Leopard 2

Влада Польщі направить до Німеччини офіційний запит про постачання танків Leopard 2 Україні. Проте, коли саме важка техніка буде передана ЗСУ наразі не відомо. Варшава не поспішає ставати постачальником побідного озброєння.

Нагадаємо, перебуваючи в Україні, президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу Україні роти танків Leopard 2, але з погодження коаліції. Пізніше прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявляв, що його країна направить запит Німеччини щодо передачі танків Україні, але єдиною умовою поставок для Варшави є наявність «хоча б невеликої коаліції країн». У той же час Київ запевнили, що передадуть танки навіть при відмові Берліну. У Німеччині відповіли, що не заважатимуть допомозі України, але чекають на запит.

Після тижневих «заяв» політиків міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау під час виступу у Брюселі запевнив, що запит буде.. Але після того, як сформується відповідна коаліція держав.

«Річ у тім, щоб Польща не була самотньою, щоб була більша група країн-однодумців. Важливо, що це значуща бронетанкова частина на полі бою», - сказав він.

Тобто термін не визначено. Хоча Рау і підкреслив, що Польща налаштована доставити в Україну танки не дивлячись на те, які рішення приймуть інші країни.

Отже, «леопардова» тема все більше нагадує певні політичні ігри європейських політиків.

Олег Верлан

23 січня, 2023