Полювання на алкобізнес: на Вінниччині викрили потужне сховище «елітних» напоїв

Новини Вінниці / Полювання на алкобізнес: на Вінниччині викрили потужне сховище «елітних» напоїв

Двоє мешканців Гайсинського району за місцем проживання зберігали алкогольні напої невідомого походження та спирт з метою подальшого збуту. За результатами обшуків 16 червня поліцейські вилучили у них понад тонну фальсифікату. Це вже далеко не перший «улов» правоохоронців на алкогольній «ниві» з початку тижня.

Як повідомляють у поліції Вінницької області, у рамках реалізації операції «Акциз» правоохоронці провели санкціоновані обшуки в селі Северинівка. В нежитловому приміщені 50-річного зловмисника вилучили 289 тетрапаків з «елітним» алкоголем та дві каністри зі спиртом. В іншого, 49-річного правопорушника, правоохоронці вилучили 85 пляшок різної ємності та 11 каністр зі спиртовим розчином.

Вилучена продукція направлена на експертизу. Процесуальне керівництво здійснює Вінницька обласна прокуратура.

Дії правопорушників слідчі кваліфікували за ч. 1 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

Перед тим правоохоронці Вінниччини припинили діяльність двох підпільних цехів з виготовлення «елітного» алкоголю. Фігуранти «спеціалізувалися» на виготовленні міцних алкогольних напоїв під виглядом відомих світових брендів. Збували продукцію як в регіоні, так і в інших областях. А 15 червня за результатами обшуків було вилучено майже 3 тони фальсифікату.

Налагодили підпільне виробництво алкогольної продукції та організували роботу цехів двоє мешканців Могилів-Подільського. Виготовлення здійснювали на території приватної будівлі та автомийки, що знаходилися в місті. Одне із приміщень було ретельно замасковане, до нього був потаємний вхід.

Ділки обладнали приміщення необхідним знаряддям та «кущовим» методом виготовляли «віскі», «ром», «коньяк», «горілку», «бренді», «лікер», «вина». Збували сурогат гуртовими та роздрібними партіями.

В них вилучили чотири 200-літрові бочки зі спиртовим розчином та 2056 літрів готового до збуту «алкоголю», барвники, ароматизатори, «чорнові» записи, а також тару, поліграфічну продукцію, обладнання для виготовлення та пакування.

Слідством розпочаті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та ч. 1 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до десяти років з конфіскацією майна.

Проводяться заходи з метою встановлення повного кола осіб та притягнення їх до відповідальності, а також канали постачання спирту для виготовлення фальсифікату.

Макс Мельник

17 червня, 2023