Поки росіяни казали про «референдум» бої відбуваються у 10 км від Херсону

Новини Вінниці / Поки росіяни казали про «референдум» бої відбуваються у 10 км від Херсону

Всілякі мрійливі заяви російських військових про захоплення усього півдня України з «виходом» до Придністров’я та організацією псевдореферендуму у Херсоні відірвані від реальності. Складається враження, що окупанти намагаються тримати Путіна у паралельному світі, доповідаючи про амбітні плани, хоча насправді бої вже точаться в околиці обласного центру.

На Херсонському напрямку ЗСУ ведуть активні бойові дії та наближають звільнення міста від рашиської окупації. Одразу низка OSINT спільнот та західних аналітиків опублікувала оновлену карту подій поблизу обласного центру, повідомивши, що зараз бої йдуть вже у 10 км від Херсону.

За їх інформацією, ЗСУ провели успішну операцію по звільненню низки селищ на північний захід від обласного центру та вийшли на рубіж населеного пункту Клапая. Водночас Генеральний штаб не повідомляв назви цих селищ, і лише в одному зі своїх повідомлень за 24 квітня просто оголосивши про звільнення 8 населених пунктів, а також 23 квітня про знищення передового пункту управління 49-ої загальновійськової армії РФ із ліквідацією одразу двох генералів.

Вчора, 25 квітня, СБУ опубліковано перехоплення спілкування рашистів, один з яких повідомляє, що його підрозділ було відведено від Чорнобаївки і зараз вони окупуються південніше на 6 км у населеному пункті Білозірка. Також почастішали і відео від бійців ЗСУ з цих місць, які фільмують знищену та покинуту російську техніку.

Відомо, що окупанти попри все намагаються здійснити наступ у напрямі Кривого Рогу. Саме удари по флангу наступаючому противнику є абсолютною аксіомою.

Також Генштаб ЗСУ повідомив про успішні дії у районі Новодмитрівка та Білоусове, де підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі, а також Велика Олександрівка, де наші бійці знищили склад з боєприпасами та ліквідували понад 70 рашистів. Також існує інформація, що ворог через окупований Крим перекидає додаткові сили.

Тим часом, в окупованому Херсоні місцеві патріоти розвішують об’яви, в яких містян попереджають про ігнорування «референдуму» і загрозу помсти організаторам. В місцях проведення цієї російської акції можливі будь-які неприємні ситуації.

Зазначимо, з перших днів окупації жителі Херсону попри загрози виходили на мітинги з українськими прапорами. Нині цей рух уповільнився через репресії, але з’явилась партизанщина.

Судячи із ситуації, коли от-от бої можуть тривати на околицях Херсону, окупанти здатні поквапитися із псевдореферендумом, аби потім мати «підстави» для створення формальної структури чергової фейкової «республіки».  

Олег Верлан

26 квітня, 2022