Погодні аномалії на Вінниччині: через «мокру» весну погіршився прогноз урожаю фруктів і меду

Новини Вінниці / Погодні аномалії на Вінниччині: через «мокру» весну погіршився прогноз урожаю фруктів і меду

За висновками синоптиків, останнім часом для Вінниччини характерні «ранні» весни, які приносять більше клопоту, ніж радості. Нинішній рік не став виключенням. Кліматична весна розпочалася у середині лютого, хоча деякі прояви були помітні навіть в середині січня. Проте без погодних аномалій не обійшлося. На календарі вже травень, а вночі заморозки.

Як розповідає начальник Вінницького гідрометеоцентру Юрій Власов, погодні «хитання» були відчутні, коли у середині березня мокрим снігом висотою до 3 см засипало ґрунт землю та спостерігалася хуртовина. Відмічалися заморозки в повітрі та на поверхні ґрунту. Якщо 21-22 березня температура повітря вдень підіймалася до 13-15° тепла, то наприкінці місяця знову знизилася до заморозку, відмічався слабкий сніг.

«Хоча загалом температурний режим березня був вищий від норми… Останній сніг спостерігався 4-5 квітня висотою 3-13 см. Коливання температури продовжувалося впродовж місяця, і за квітень температура виявилася нижчою від норми», - зазначає Ю.Власов.

Аномальним явищем нинішньої весни були часті й інтенсивні опади. Дощі почалися в кінці березня і продовжувалися майже до кінця квітня. Щоденно вони випадали в першій декаді квітня і кількість їх за 10 діб місцями перевищила декадну норму в п’ять разів. Протягом квітня верхній шар ґрунту був перезволожений, сільськогосподарські роботи в полі припинялися або виконувалися частково в окремі дні на окремих полях.

Аномальним він називає й те, що нинішньої весни календарні строки та температурні показники ще якось співпадали, але через дощі не могли відбутися «відносини» квітуючих садових дерев з льотом бджіл, що знизить їх урожайність.

Тобто, можна припустити гірший ніж зазвичай урожай фруктів.

«Дощі заважали не тільки сільському господарству, припинялися роботи в комунальному господарстві, будівельні та дорожні роботи. Надто несприятливі умови були для бджільництва: продовольчі запаси для комах закінчилися, а поповнити їх через дощі, посилення вітру, низьких температур не було можливості», - пояснює головний метеоролог області.

Тож і мед, ймовірно, подорожчає.

«Календарні строки весни для Вінниччини закінчилися з приходом травня, але кліматична весна продовжується. За багаторічними термінами кліматичне літо розпочинається в середині травня. Проте в останні роки літо також норовить наступити пізніше. На Вінниччині склалися такі умови, що самими тривалими сезонами стали весна та осінь», - запевняє синоптик.

Однак, нинішня весна поки що «вкладається» в багаторічні строки її закінчення, але прогноз на найближчі дні не радує: коливання температури продовжуються, особливо нічної, до заморозку на поверхні ґрунту. Добова температура повітря до цього часу залишається нижчою 10° тепла, тому активна вегетація рослин поки що відсутня.   

Олег Верлан

1 травня, 2023