Поблизу Вінниці збили ворожий дрон: під нічної атаки сили ППО знищили 24 з 40 «Шахедів»

Новини Вінниці / Поблизу Вінниці збили ворожий дрон: під нічної атаки сили ППО знищили 24 з 40 «Шахедів»

У ніч на 3 листопада російські окупанти атакували Україну чотирма десятками «Shahed-136/131». Крім того, противник застосував керовану авіаційну ракету Х-59 із повітряного простору окупованої Херсонщини. Основними цілями були Харків, Одеса, Кропивницький та міста на заході України.

Дрони росіяни запускали з Курської області та з району Приморсько-Ахтарську, що на Кубані. Про це повідомили у Повітряних Силах ЗСУ.

«Шахеди запускались хвилями і прямували у різних напрямках малими групами. У більшості регіонів було оголошено повітряну тривогу, працювала протиповітряна оборона», - вказують у ПС.

У результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із ППО Сил оборони України, знищено 24 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та одну керовану авіаційну ракету. До відбиття повітряного нападу залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи.

Керовану ракету повітряного базування Х-59 росіяни запустили по Кіровоградщині. Її було збито.

Як повідомляє Оперативне командування «Південь», у південних регіонах вражено 11 дронів. По 3 БпЛА збито у Кіровоградській і Миколаївській областях, два «Shahed-131/136» - на Одещині, по одному – на Херсонщині, неподалік Кривого Рогу на Дніпропетровщині та на схід від Вінниці.

«На жаль, є влучання по технічній території інфраструктурного об'єкта на Одещині. Критичних руйнувань і постраждалих не зафіксовано», - йдеться у повідомленні.

Найбільше внаслідок нічної атаки окупантів постраждав Харків. За даними прокуратури, окупанти атакували місто 10 дронами, а місцева влада каже про 4 «Шахеди».

Удари прийшлись на Основ'янський та Шевченківський райони міста. Внаслідок влучань виникли 5 пожеж. Пошкоджені адміністративна будівля, недіюча будівля швейного цеху, житловий будинок, СТО, гаражі, автомобілі.

Після атаки до медиків звернулися 8 харків'ян з гострою реакцією на стрес, серед них двоє дітей. На щастя, поранення внаслідок обстрілу ніхто не отримав.

Під час повітряної тривоги голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомляв про загрозу ударів дронами. Йшлося про Львів, Яворів, Стрий та Моршин.

Мер Львова заявив Андрій Садовий, що Львівській області вночі загрожували 16 «Шахедів». За даними місцевої влади, військові знищили 11 ворожих дронів. У самому Львові було спокійно.

Пізніше очільник ОВА повідомив про 5 влучань в об'єкт критичної інфраструктури. Там спалахнула пожежа, ніхто не постраждав.

В Івано-Франківській області під удар потрапив військовий об'єкт. За словами голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, зафіксований «приліт».

«Атакував військовий об'єкт і на території Івано-Франківської області. На місце відразу прибули відповідні служби. Пожежу локалізовано», - повідомила Онищук.

Також відомо, що в у Калуському районі Івано-Франківській області уламки збитого безпілотника впали на гуртожиток.

Олег Верлан

3 листопада, 2023