Поблизу оборонного заводу затримали 30-річного вінничанина, який працював над підготовкою ракетного удару по місту

Новини Вінниці / Поблизу оборонного заводу затримали 30-річного вінничанина, який працював над підготовкою ракетного удару по місту

У Вінниці в рамках контрдиверсійної спецоперації співробітники СБУ затримали ще одного агента ФСБ РФ. Кайданки надягли на вінничанина на вулиці Замостянській, неподалік одного з оборонних підприємств. За наявними фактами, він займався підготовкою нової російської повітряної атаки на місто.

Про це повідомляє управління СБ України у Вінницькій області.

«Саме таке завдання ворожий поплічник отримав від російської спецслужби на початку червня цього року. Для його виконання зловмисник щоденно обходив вулиці обласного центру і приховано фіксував місця базування та переміщення Сил оборони», - йдеться у повідомленні.

Насамперед затриманий намагався виявити локації з найбільшим зосередженням військової техніки та важкого озброєння підрозділів ЗСУ, які готуються до можливого перекидання на фронт.

Також російський агент розвідував місцевість навколо промислових об’єктів для визначення рівня їхньої охорони і присутності там українських захисників.

Крім того, фігурант «підказував» окупантам «пріоритетність» об’єктів, по яких рф готувала повітряний удар із використанням крилатих або балістичних ракет і дронів-камікадзе.

«Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили агента ФСБ, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання ворожого завдання.

За даними слідства, зрадником є 30-річний мешканець Вінниці, що підтримував збройну агресію РФ. Через свої прокремлівські погляди він потрапив у поле зору ФСБ, яка дистанційно завербувала його для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України», - зазначається у повідомленні.

Згідно з «інструкцією» російської спецслужби зрадник мав переправляти їм розвідінформацію у вигляді електронних карт і фотографій.

Під час обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон, який він використовував для виконання ворожих завдань.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Макс Мельник

16 червня, 2023