Планету «накрила» потужна магнітна буря червоного рівня загрози

Новини Вінниці / Планету «накрила» потужна магнітна буря червоного рівня загрози

Вночі та вранці 1 жовтня більшість людей мала можливість відчути п’ятибальний «удар» першої у цьому місяці магнітної бурі. Фахівці запевняють, що саме вночі в п'ятницю геомагнітні збурення сягнуло червоного рівня загрози.

Як свідчили дані сервісу Магнітні бурі Гісметео, спад бурі почався лише ближче до 9 години ранку. У ФІАН вказують, що напруженою буде вся перша половина дня. Лише після обіду рівень геомагнітних збурень знизиться до відносно безпечних трьох балів.

Наступна магнітна буря очікується 4-5 жовтня. Нібито вона буде досить слабкою - на піку потужності не повинна перевищити чотирьох балів. Її вплив відчують лише найбільш метеочутливі люди.

Приблизно такої ж сили буде і магнітна буря 10 жовтня. Можуть виникати головний біль, проблеми зі сном, денна сонливість і втома, підвищена дратівливість.

Найдовшою в цьому місяці стане магнітна буря, що передбачається з 15 по 20 жовтня. Переважно її вплив відчуватиметься у ранкові години, а пік припаде на 19 жовтня.

Далі очікує буря 29-30 жовтня. В ці дні потрібно уникати важкої фізичної роботи (особливо, якщо людина не звична до подібних навантажень) і тримати ліки від головного болю при собі.

Знаючи, у які дні очікувати магнітні бурі, можна підготуватися і звести до мінімуму симптоми: головні болі, скачки тиску і проблеми зі психікою.

Вплив магнітних бур, за різними оцінками, відчувають на собі від 60% до 75% населення Землі. Тобто шанс потрапити під симптоми магнітної бурі вкрай високий. При цьому в першу чергу магнітні бурі впливають на ослаблені організми: через хворобу (в тому числі хронічне захворювання) або через вік (діти і люди похилого віку), під час вагітності вплив магнітних бур відчувається гостріше.

Найчастіше в періоди підвищених геомагнітних коливань люди скаржаться на сильну безпричинну втому або раптові головні болі. Посилюються симптоми хронічних захворювань: наприклад, людям із бронхіальною астмою стає важко дихати. Якщо немає проломів в імунітеті, то може зачепити психіку:

  • знизиться працездатність;
  • з'явиться тривога без причини;
  • підвищиться дратівливість;
  • можливі напади агресії або ознаки депресії.

Щоб не загострювати симптоми, під час магнітних бур рекомендують якомога менше вживати алкоголь, кофеїн і тютюнові вироби, знизити вплив фізичних і психологічних стресів на організм.

Нагадаємо, як пережити ці дні. Напередодні і під час магнітних бур потрібно добре висипатися (не менше ніж сім-вісім годин за ніч), не перевантажувати шлунок важкою їжею, стежити за водним балансом (норма на добу: 30 мілілітрів води на кожен кілограм маси тіла людини).

Олег Верлан

1 жовтня, 2021