Підприємець з Вінниці виготовляє на експорт продукти для здорового харчування

Новини Вінниці / Підприємець з Вінниці виготовляє на експорт продукти для здорового харчування

Вінничанин Ігор Мудрик 8 років виготовляє більше 20 видів олій холодного віджиму. Разом з невеликим колективом він доводить, що для міні-заводу не потрібні великі інвестиції.

Вінничанин Ігор Мудрик 8 років виготовляє більше 20 видів олій холодного віджиму. Разом з невеликим колективом він доводить, що для міні-заводу не потрібні великі інвестиції.

Виробництво вони почали з кокосової олії, пізніше поступово почали добувати її з льону, гірчиці, коноплі, розторопші, гарбуза, волоського горіха, кунжуту, калінджи, яка дуже популярна в арабському світі, тощо.  Пізніше запустили лінію косметичних олій, де почали робити олії з моркви, кропу, петрушки, календули, огірка, помідорів та зерняток винограду. Продукти стали популярними, тож підприємець вирішив розширити виробництво й став виготовляти з цього ж насіння пасти, також без додавання хімії.

На підприємстві стоїть спеціальне обладнання з Німеччини - невеличкий прес із охолодженням, який, аби зберегти вітаміни,  не дозволяє продукту нагрітись більше 37 градусів.

Цікаво й те, що клітковину, яка залишається після віджиму олій, фасують по пакетиках і продають. Вона широко використовується у спеціальних коктейлях для спортивного харчування.

«Все почалось із мого захоплення здоровим способом життя, поступово я знайшов коло однодумців, з якими їздили за кордон, відвідували виставки. На одній з таких познайомились із швейцарцем Вальтером Данцером, який зробив нам екскурсію по своєму підприємству. Тоді чоловік нам подарував наш перший прес для віджиму олії», – розповідає Ігор.

Особливістю виготовлення олії на підприємстві Ігоря є те, що вони відтискають її методом холодного пресування. Продукт не проходить хімічної обробки та фільтрації, тому потрапляє до споживача в «живому» вигляді.

 «У процесі виробництва ми не використовуємо технологій для поліпшення смаку або продовження терміну зберігання продукту.  Чим більше операцій у процесі переробки насіння на олію, тим менше корисного залишається в останній», – каже Ігор.

Сировину для олій Ігор шукає у фермерів та аграріїв, які експортують продукцію за кордон, адже вони мусять дотримуватися дуже суворих вимог до якості.

«В Україні аграрії вирощують практично всі продукти для олійного бізнесу, включаючи навіть калінджи та коноплю. Із-за кордону ми замовляємо лише арахіс, кунжут та кокос», – говорить підприємець.

Основний ринок збуту Ігоря Мудрика - внутрішній, передусім великі міста, де найбільш поширена мода на здорове харчування.

Ігор зазначає, що зараз набагато простіше стало виходити на закордонний ринок, ніж 5 років тому, оскільки з’явилась зона вільної торгівлі з Європою.

«Це для нас цікаво, бо за кордоном є великий попит на натуральну продукцію, але необхідно звертати увагу і на конкуренцію. В майбутньому ми хочемо отримати органічний сертифікат», - запевняє вінничанин.

Олеся Рудницька

21 лютого, 2018