Підозрюють отруєння: стан Лукашенка не поліпшується

Новини Вінниці / Підозрюють отруєння: стан Лукашенка не поліпшується

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко шостий день не з’являється на публіці. У ЗМІ обговорюють декілька версій щодо погіршення здоров’я політика, який донедавна казав, що «здоровий як бик». Кажуть про вірус, хворобу серця та отруєння. Якщо навіть скептично ставитися до конспірології, то здається дивним збіг певних обставин.

Білоруське видання «Наша Ніва», посилаючись на близького до служби протоколу Лукашенка співрозмовника, пише, «це щось вірусне». Журналісти звернули увагу, що 5 травня, вручаючи нагороди представникам репресивного апарату, Лукашенко вже був охрип. Тому припускають грип і ускладнення.

У телеграм-каналах переважає думка про отруєння. Це повзано з перебуванням у Москві та численними випадками застосування росіянами хімічної зброї, коли людину треба прибрати. Білоруський політолог Дмитро Болкунець для The Mirror припустив, що самопроголошеного президента могли отруїти під час візиту до Москви, оскільки він не міг зробити і 300 кроків поруч із Путіним.

Нагадаємо, усі звернули увагу, що Лукашенко захворів 9 травня. Під час параду в Москві диктатор був із перебинтованою рукою. Окрім того, він був відсутнім на неформальному сніданку та обіді з іншими лідерами країн СНД.

У Мінську президентський кортеж бачили у русі до елітного медкомплексу, а також повідомляється, що до Білорусі за цей час неодноразово приїжджали фахівці з РФ.

Перший заступник голови думського комітету у справах СНД Костянтин Затулін сказав, що йому відомо, на що хворіє Лукашенко, але діагноз не назвав.

«Там нічого такого надприродного немає, це не ковід. Просто людина захворіла. Незважаючи на те, що людина захворіла, вважала своїм обов'язком приїхати до Москви, а потім увечері того ж дня проводила заходи в Мінську. Напевно, потребує певного відпочинку – от і все», – заявив він російським журналістам.

Це означає, що найближчим часом Білорусь можуть очікувати великі зміни. Таке припущення зробив війський експерт Олег Жданов.

«Різні йдуть чутки, суперечливі, аж до того, що він у штучній комі, що має обширний інфаркт. Обширний інфаркт був у Чуркіна, постпреда Росії в ООН - попив чаю і за півгодини він уже в американській лікарні помер. Росія заборонила брати аналізи і робити розтин, забрали тіло, дипломатичними каналами його вивезли до Росії і поховали. Також обширний інфаркт через чай. Називали навіть препарат, який фігурував у кримінальних розбірках та спецопераціях російських спецслужб, що спричиняє великий інфаркт», - сказав він.

З його слів, невідомо чи пив Лукашенко чай у Кремлі у Путіна.

«Я б поставив у пряму залежність – щойно у Лукашенка почало псуватися здоров'я після 9 травня, ми одразу спостерігаємо ескалацію на українсько-білоруському кордоні. Спочатку приходять танкові підрозділи на посилення військ прикриття державного кордону Білорусі, які стоять там, закопані в окопи вже рік. Наша розвідка наголошує на активізації диверсійно-розвідувальних груп уздовж кордону без її переходу. Це говорить, що вони, можливо, ведуть активну розвідку в плані недопущення проникнення з нашого боку. Хоча ми не плануємо таке робити. Якщо з Лукашенком щось трапиться, переможе той, хто перший доїде до Мінська – Путін чи Тихановська. Народ Білорусі має другий шанс вийти на вулиці з протестом і цього разу досягти позитивних результатів у плані демократизації країни та ліквідації диктаторського режиму, який побудував Лукашенко за стільки років перебування при владі», - додав він.

Зазначимо, з початку 2022-го Путін змушує Лукашенка «вступити» у війну, багато років тривають перемовини про аншлюс Білорусі. Тобто певною мірою непоступливість Лукашенка заважає Кремлю.

Але нарешті.

Сьогодні Лукашенко вирішив засвітитись перед камерами - послухати доповідь свого міністра оборони Олександра Хреніна та відвідати білоруські війська. Кадри з полігону опублікували ЗМІ, підконтрольні офіційному Мінську.

З-під довгого рукава диктатора виглядає бинт. Перемотана кінцівка Лукашенка може свідчити, що останніми днями він перебував під посиленим контролем медичних працівників і лежав під крапельницями.

Олег Верлан

15 травня, 2023