«Перетин Рубікону»: прем’єр Угорщини став «речником» Кремля

Новини Вінниці / «Перетин Рубікону»: прем’єр Угорщини став «речником» Кремля

Російський лідер Путін став персоною, з якою не бажають спілкуватися у світі. Якщо деякі очільники «великих» держав ще робили виключення на початку повномасштабної війни, то щодня таких стає менше. Але Кремлю важливо мати якщо не союзників, то хоча б «спікерів». Є всі підстави вважати, що на таку роль погодився прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Більшість друзів Путіна в Європи відвернулися від нього. Приміром, як президент Чехії Земан. Нині він палко критикує Кремль. Проте Угорщина залишилась вірною Москві. І справа не тільки у тому, що Будапешт, на відміну від інших сусідів, погодився сплачувати за російський газ у рублях. Угорщина досі забороняє провозити її територією озброєння для України, а нібито «нейтральна» риторика Орбана чітко вказує на симпатії до Кремля.

Проте «крапкою» у політиці Будапешту можна назвати інше. Сприяв у цьому Папа Франциск. В інтерв'ю італійській газеті Corriere Della Sera очільник Ватикану «ретранслював» слова прем'єр-міністра Угорщини.

Так от, Віктор Орбан заявив Папі Римському Франциску, що Росія планує завершити повномасштабну війну проти України. Згідно з планом окупантів, це нібито має статися в сакральну для Москви дату - 9 травня. Тобто саме тоді, коли, за даними західних та української розвідок, Путін хоче замість «спецоперації» оголосити війну Україні та дати старт загальній мобілізації.

«Орбан, коли я зустрів його, сказав мені, що росіяни мають план, що все закінчиться 9 травня. Я сподіваюся, що це так. Тому що тепер це не просто Донбас, це Крим, це Одеса, це забирає в України чорноморський порт...» – розповів Понтифік.

Папа Римський відверто сказав, що особисто налаштований песимістично, проте треба докласти максимум зусиль, щоби «зупинити війну».

Позиція Франциска відома. Тому Кремль відмовив йому у зустрічі. А от щодо Орбана, який став спікером Росії, виникають питання. Політик перетворився у «троянського коня» у стані ЄС. Звісно, з ним ще буде клопіт. Прогнозовано за вказівкою Москви Будапешт захоче гальмувати євроінтеграційні процеси України, і перед ЄС постане вибір – або дотиснути чи виключити із союзу непокірних угорців і – а ми у тренді – залучити Україну, або «слухати Москву угорською мовою» і надалі.

Олег Верлан

3 травня, 2022