Перемістити виробничі потужності до Вінниці мають намір 54 компанії з інших регіонів

Новини Вінниці / Перемістити виробничі потужності до Вінниці мають намір 54 компанії з інших регіонів

В умовах повномасштабної війни РФ проти України частина вітчизняного бізнесу залишає охоплені бойовими діями регіони та шукає нові майданчики у тилу для переміщення бізнесу. Деякі вже працюють у Вінниці, а десятки ведуть перемовини з представниками місцевої влади щодо переїзду.

Сьогодні, 4 квітня, у хабі «Місто змістів» відбулася зустріч заступника міського голови Андрія Очеретного, заступника голови обласної військової адміністрації Сергія Здітовецького та заступника голови обласної ради Дмитра Чаленка з представниками профільних департаментів, державних установ та бізнесу.

«Зокрема, на заході були присутні представники Державної служби України з питань праці у Вінницькій області, Вінницького міського та обласного центрів зайнятості, Вінницького кластеру приладобудування та автоматизації, Ради підприємців при міському голові, бізнес-спільнот Вінниччини та Укрпошти», - повідомляють у міськраді.

Присутні обговорили можливості надання підтримки підприємствам, які переміщують свій бізнес у Вінницьку область. А також - соціальне забезпечення переміщених працівників, підбір відповідних виробничих приміщень та забезпечення робочим потенціалом.

«Якщо говорити конкретно про Вінницю, то до нас звернулись підприємства з приводу релокації, зокрема, з Харкова, Маріуполя, Дніпра, Києва, Сум та Чернігова. За результатами опрацювання запитів від 54 потенційних кампаній, з них: 5 компаній в зоні активних бойових дій - відсутній план евакуації, 6 компаній наразі залишаються за місцем реєстрації, і при погіршенні ситуації будуть розглядати варіант переміщення, 25 компаній розглядають західні регіони для релокації, 18 компаніям надано інформацію щодо вільних об’єктів у Вінниці і вони розглядають надані пропозиції, здійснюється спільний виїзд на локації для ознайомлення», - розповів Андрій Очеретний.

Також заступник міського голови додав, що спільно з місцевим бізнесом сформували перелік пропозицій з вільних виробничих та складських приміщень, які можуть бути запропоновані для розміщення виробництв, загальною кількістю 38 об’єктів. І цей список постійно змінюється.

«Наразі у Вінниці зареєстровано 9 компаній, які здійснили релокацію. З них 7 – з Маріуполя, одна – з Дніпра, і одна – Харкова. Також додався ще й Херсон. Сьогодні в активній фазі у Вінниці є три підприємства, які хочуть переміститися до нашого регіону. Щоб рухатися далі, нам потрібно об’єднувати зусилля і розширювати можливості», - наголосив А.Очеретний.

За словами С.Здітовецького, по області «опрацьовано 46 заявок від підприємств, які бажають розмістити свої потужності». Зокрема з Харкова, Донецької та Луганської областей. Основна частина спеціалізації – це підприємства, які спеціалізуються на металообробці і машинобудуванні, харчовій, легкій та хімічній промисловості.

«Ми всі розуміємо, що ніякий іноземний інвестор найближчим часом на нашу територію не прийде, тому всі наші зусилля повинні працювати в тому напрямку, щоб зберегти те, що вже існувало на теренах України. І якщо підприємства мають шанс розміститися на території Вінницької області, то ми разом повинні його супроводжувати та допомагати у всіх питаннях. Наше спільне завдання – залучити якомога більше підприємств до нашого регіону», - сказав заступник голови ОВА.

Загалом учасники зустрічі окреслили головні напрями взаємодії органів місцевої та державної влади і представників бізнесу у питаннях допомоги підприємцям у релокації своїх виробничих потужностей до міста та регіону.

Довідка

У Міністерстві економіки України зазначають, наразі понад 1000 компаній виявили бажання здійснити релокацію до більш безпечних регіонів за Програмою з переміщення українських виробництв. Вже 40 українських підприємств переміщені із зони активних бойових дій. Мінекономіки опрацювало 86% заявок, поданих постраждалими підприємствами. Надалі держава забезпечить перевезення обладнання та розселення працівників цих компаній.

Олеся Рудницька

4 квітня, 2022