Patriot – не панацея: у Повітряних силах пояснили, на що у ППО робиться ставка

Новини Вінниці / Patriot – не панацея: у Повітряних силах пояснили, на що у ППО робиться ставка

Українські та західні – передані на озброєння ЗСУ - засоби ППО не можуть покрити всю територію країни через свою нечисленність. Тому дієвими в боротьбі проти зброї ворога наразі стають мобільні вогневі групи, озброєні стрілецькою зброєю чи кулеметами, ефективність яких дедалі зростатиме.

Про це заявив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат під час телемарафону.

«Ми в таких реаліях, що не можемо зараз покрити всю територію країни засобами ППО. Patriot надходять, але і С-300, і «Буки» теж не довговічні. Треба розуміти, що ця техніка теж на межі можливостей. Ми поступово йдемо шляхом заміни радянського парку техніки ЗРК, а мобільно-вогневі групи це те, що вдалося зробити і вдається нарощувати», - розповів він.

За словами Ігната, ефективність мобільно-вогневих груп щоразу зростає.

«Навіть радіотехнічна бригада, яка призначена більше відстежувати повітряний простір, минулого разу знищила із 10 БПЛА половину і саме вночі», - навів приклад він.

Ю.Ігнат зазначив, що озброєння, яке застосовується проти України, як «не крути, все новітнє, навіть якщо використовуються якісь примітивні засоби».

«Всеодно ніде такої практики у світі немає. Тому українські захисники і наше виробництво, яке нарощує оберти, пристосовується до реалій сучасної війни і виготовляють новітні засоби. Це навіть банальні квадрокоптери, з яких скидають ті ж самі гранати - це теж винахід цієї війни», - додав речник ПС ЗСУ.

Коментуючи питання про ефективність систем С-UAS, які планують передати Україні США, Ігнат зазначив, що це комплекси малого радіуса дії. На його думку, якщо б цих комплексів було дуже багато, тоді б було ефективно.

«Що таке 5-10 комплексів? Ну це прикрити десь один об'єкт важливий. Я хочу сказати, що ефективність мобільних вогневих груп, озброєних власне стрілецькою зброєю, кулеметами, а до них додаються пристрої нічного бачення, тепловізійне обладнання, оптика і прожектори і лазери, я думаю, і далі зростатиме», - спрогнозував він.

Олег Верлан

24 квітня, 2023