Парламентарю оголосили про підозру у шахрайстві: «ЄС» заявляє про політичну провокацію

Новини Вінниці / Парламентарю оголосили про підозру у шахрайстві: «ЄС» заявляє про політичну провокацію

Офіс Генпрокурора оголосив підозру народному депутату Сергію Алєксєєву з «ЄС» за обман та незаконне заволодіння грошима громадянина Німеччини.

Повідомляється, що при процесуальному керівництві Офісу Генерального прокурора народному депутату України, голові підкомітету в комітеті ВР з питань правоохоронної діяльності повідомлено про підозру в шахрайстві.

Пресслужба СБУ більш детально вказала деталі процесу.

«СБУ з ДБР задокументувала злочинні дії одного із чинних народних депутатів України, який вимагав гроші з громадянина однієї із європейських країн. За 50 тис. дол. нардеп обіцяв іноземцю своє сприяння в уникненні екстрадиції», - йдеться у повідомленні.

Нардеп «гарантував», що використає власні зв’язки у суді, щоб там скасували рішення Державної міграційної служби України про відмову у наданні іноземцю статусу біженця. 

Співробітники СБУ задокументували факт отримання нардепом $20 тисяч – першої частини грошової винагороди, і викрили його на одержані другого «траншу» у розмірі 30 тисяч.

На підставі зібраних доказів Генеральний прокурор України санкціонував оголошення парламентарю про підозру за ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах). Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. Санкція статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В «Європейській солідарності» вже відреагували на скандальне затримання.

«Сьогодні вночі, в найкращих традиціях НКВДистських трійок, у народного депутата Сергія Алєксєєва співробітники ДБР та СБУ провели обшуки, які відбулися без постанови суду, з невнятними поясненнями про негайну необхідність провести слідчі дії. Під час обшуку було вилучено закордонні паспорти, телефони, гроші.

«ЄС» розцінює ці дії як продовження політичних провокацій, спрямованих на дискредитацію політичної сили і залякування її представників та перешкоджання діяльності народного депутата», - йдеться у релізі партії.

З трибуни Верховної Ради заявив народний депутат заявив про політичні переслідування.

«Наркозалежну людину, громадянина Німеччини, який чекає на екстрадицію до Німеччини за торгівлю наркотиками, ДБР і СБУ використали в обмін на прихисток в Україні від кримінального переслідування в Німеччині», – зауважив Алєксєєв.

Він акцентував увагу зали на тому, що «кошти були отримані для мого колишнього партнера – адвоката, у якого якраз в цей день помер батько, на жаль, і в рамках договору з юридичною кампанією».

«Я можу запевнити, що про хабар навіть в обвинуваченні не йдеться. Натомість мені намагаються інкримінувати шахрайство, що не витримує жодної критики, оскільки це була оплата майже дворічної праці адвокатів, – пояснив Алєксєєв. - Я чесно дивлюсь вам в очі й роблю все, щоб захистити свою честь і гідність. Вважаю це політичними переслідуваннями».

Колишній партнер Алєксєєва в адвокатській компанії Сергій Боярчуков, який щойно поховав батька, пояснив журналістам: клієнт-іноземець справді звернувся до них по правову допомогу через загрозу екстрадиції. При цьому він постійно наполягав, щоб уся комунікація здійснювалась через Сергія Алєксєєва, якому він нібито дуже довіряє.

За словами Боярчукова, «у цього чоловіка, який нібито став «жертвою шахрайства», є офіційні договори з нашою компанією на надання юридичних послуг».

«Цю людину я багато разів бачив, він був другом родини Алєксєєва, я часто бачив його вдома у Сергія. Коли у нього виникли певні складнощі, він звернувся по юридичну допомогу до нашої компанії, яку він отримує, ці договори чинні. Приблизно в цей час був платіж за контрактом. І що мене завжди дивувало, що він завжди хотів обговорювати питання виключно з Алєксєєвим», – зауважує Боярчуков.

За його словами, «тільки зараз ми розуміємо, що це була спланована провокація».

«І саме тому він спілкувався тільки з ним. Ми розуміємо, що це був професійний провокатор», – наголошує партнер адвокатської компанії.

Як зазначив адвокат Алєксєєва Євген Солодкий, процесуальні дії відбувалися з порушеннями, а сама ця ситуація за ознаками підпадає під кваліфікацію ЄСПЛ «Поліцейська провокація».

«По-перше, не було ухвали слідчого судді. По-друге, були представники не тієї Ради адвокатів. Не всі особи, які були при обшуку, зазначені в протоколі. Безпідставно обшук проводився у нічний час. Не думаю, що для цього були реальні підстави. І враховуючи те, що в телеграм-каналах з самого ранку посипались "розмови", відеозаписи, фото, – хто ці фото передав у засоби масової інформації? Не сторона захисту точно, тому що ми поважаємо Кримінально-процесуальний кодекс. Я вважаю, що це поліцейська провокація і все ж таки замовна справа», – говорить адвокат.

Клопотання про обрання запобіжного заходу попередньо буде розглядатися в Личаківському районному суді міста Львів. Тому що нібито там міститься управління чи відділ центрального апарату ДБР.

«Напевно, вони там до цього часу переховуються, у Львівському котлі. Що вони там роблять, я не зовсім розумію», – каже Солодкий.

Олег Верлан

30 червня, 2023