Оточена Балаклія: ЗСУ захопили навіть дві рідкісні станції РЕБ на позиції з символічною назвою «Москва»

Новини Вінниці / Оточена Балаклія: ЗСУ захопили навіть дві рідкісні станції РЕБ на позиції з символічною назвою «Москва»

Вже другий день у ЗМІ, соцмережах і російських Telegram-каналах активно висвітлюється нібито український наступ на окуповану Балаклію, що на Харківщині. При цьому ані Генеральний штаб, ані інші офіційні особи офіційно це не коментують, лише анонсуючи «хороші новини» незабаром.

Слід зазначити, що російські офіційні особи теж не підтверджують просування Збройних сил України на цьому напрямку. А ЗМІ з посиланням на свої «військово-цивільні адміністрації» заперечують наступ на Балаклію. Однак, деталі відомі завдяки так званим «воєнкорам» як російським, так і українським.

Приміром Telegram-канал "Старше Эдды" зазначає, що українські війська взяли під вогневий контроль північну трасу на Куп'янськ, могли вибити росіян з Волохова Яру та взяли Балаклію в оперативне оточення. Там же вважають, що ЗСУ можуть спробувати вийти до Куп'янська, відрізавши Балаклію та Ізюм.

Інший Telegram-канал "Записки Ветерана" зазначає, що бійці ЗСУ ще не повернули Волохів Яр під контроль, а намагаються обійти його і скувати противника. Основний же удар планується на Куп'янському напрямку.

Терорист Ігор Гіркін (колишній "міністр оборони ДНР") теж пише, що Збройні сили України нібито зуміли взяти російський гарнізон Балаклії в оперативне оточення, звільнивши Волохів Яр і та Вербівку.

Український журналіст Андрій Цаплієнко опублікував фото з окопів у н.п. Байрак.

Крім цього в мережі з'являються кадри з геолокацією, на яких видно, що українські війська, імовірно, заходять в населені пункти Вербівка, Волохів Яр, Яковенкове та Байрак. Також є зведення про знищення моста через Середню Балаклейку, а користувачі соціальних мереж пишуть, що російські війська відійшли з блокпостів в 6 км на захід від Балаклії.

Так от, деякі вказують, що Башкирський та Самарський СОБР має стояти на смерть, а на кадрах здаються у полон. Також до рук українських військових потрапляють численні військові трофеї. Захопили навіть декілька комплектів станцій РЕБ з індексом типу РП-377 - РП-377УВМ1Л «Лесочек», який призначені для створення завад проти радіокерованих фугасів та встановлюється на автомобільний транспорт та бронетехніку.

Відео з відповідною часовою затримкою було викладено у мережу самими бійцями та вже активно поширене.

За словами українського бійця, який коментує трофеї за кадром, окупанти залишили все це на позиції з символічною назвою «Москва». Окрім станцій РЕБ, також трофеями стали декілька ПЗРК, ракети до ПТРК, протитанкові гранатомети. Певний подив у бійців ЗСУ викликав бронежилет рашиста, який був без бронеплит.

Зазначимо, що станція РП-377 є доволі рідкісною і скоріше відноситься до «диковинок» рашиської військової промисловості.

До цього фігурувала інформація, що одну з таких станцій було знайдено на підбитому чи кинутому окупантами БТРі у березні.

Але тоді, з огляду на фото, вона була мала певні пошкодження. Тепер трофеєм стали одразу дві станції типу РП-377 у штатному упакуванні, можливо з усіма інструкціями та ЗІПом.

Отримання цих станцій може бути доволі важливим фактором. Справа в тому, що подібні станції мають «давити» сигнали радіокерування підривачами у доволі широкому спектрі частот, зокрема за «паперовими» ТТХ, який декларує виробник «Концерн «Созвездие», мова йде про діапазон від 20 до 3000 МГц.

Але одна справа «декларування» інша - реальні можливості та ефективність, достеменно знаючи які можливо знайти рішення, які зроблять ці станції безпорадними.

Олег Верлан

7 вересня, 2022