«Оперативна пауза» потрібна Кремлю для підготовки економіки до затяжної війни, - ISW

Новини Вінниці / «Оперативна пауза» потрібна Кремлю для підготовки економіки до затяжної війни, - ISW

Після захоплення Лисичанська у Кремлі заявили про «відпочинок». Разом з вже другою «оперативною паузою» росіяни змушені визнати, що потребують перелаштувати економіки та готуватись до тривалої війни.

Про це свідчать дані Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики вважають, що Міноборони Росії щодня заявляло про «територіальні досягнення» окупантів з початку війни, проте не робило цього після відходу українських військ з Лисичанська 3 липня.

Водночас російські війська намагались штурмувати українські позиції, особливо на донецькому та харківському напрямках. І дарма. Дії зазнавали краху. Дослідники кажуть, що такі спроби узгоджуються з оперативною паузою, адже вона не вимагає повного припинення активних бойових дій.

«У цьому випадку це означає, що російські сили, ймовірно, обмежаться відносно невеликими наступальними діями, намагаючись створити умови для більш значних наступальних операцій і відновити бойову міць, необхідну для виконання цих більш амбітних завдань», - говорять в ISW.

Українські військові однозначно наголошували на тому, що головною метою окупантів є захоплення Донеччини, відступ з Луганщини супроводжувався значним укріпленням лінії оборони поблизу Бахмуту, Сіверська, Слов’янська та Краматорська.  

У ISW кажуть, що так Кремль намагається мобілізувати російську економіку і промисловість на підтримку війни проти України, готуючись до затяжних бойових дій.

Нагадаємо, військові аналітики вважають, що метою президента РФ Володимира Путіна після захоплення Луганської області залишається знищення суверенітету України і зміна влади. Хоча Путін і збирався захопити Україну за три дні, але готувався до війни як мінімум рік, тому Москва здатна воювати «тривалий час». На таку війну розраховують і на Заході, вважаючи, що це єдиний шлях здолати режим Путіна через економічні санкції та поступове знищення військового потенціалу.

В НАТО упевнені, що війна триватиме роки, в альянсі готові допомагати зброєю Україні.

Олег Верлан

7 липня, 2022