Операція «Майдан-3»: Зеленський каже, що Росія розробляє план перевороту

Новини Вінниці / Операція «Майдан-3»: Зеленський каже, що Росія розробляє план перевороту

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія готує спробу повалення влади в України, а також зазначив, що постачання снарядів сповільнила війна Ізраїлю та ХАМАС.

Як повідомляє Bloomberg, про це Зеленський розповів групі журналістів у своєму офісі у Києві.

Видання вказує, що на Близькому Сході зараз потрібні 155-міліметрові снаряди - саме ті, які є ключовим компонентом поставок зброї для України.

«Наші поставки скоротилися, - заявив Зеленський. - Це життя - і це нормально, тому що всі борються за виживання, і ми також маємо захищатися».

Видання зауважує, що спалах конфлікту на Близькому Сході порушив питання про здатність союзників і далі підтримувати Україну, багатомісячний наступ якої поки що не досяг бажаного успіху.

Зеленський провів тиждень у спробах запевнити союзників, що ЗСУ готуються вести бій і зимою. Делегація з Києва відвідала цього тижня Вашингтон, де законодавці Палати представників ухвалили законопроєкт про фінансування, який не передбачає допомогу Україні.

«Зараз я зосереджений на тому, щоб отримати допомогу від Заходу… фокус зміщується через Близький Схід – та інші причини. Без підтримки ми будемо відступати», – сказав Зеленський журналістам.

Зі свого боку, влада США повідомила, що постачання перериваються через затримку фінансування. Адміністрація президента Джо Байдена закликала Конгрес вийти з глухого кута та схвалити запит на виділення Україні коштів у розмірі 61,4 мільярда доларів.

Видання нагадує, що Байден і лідери ЄС пообіцяли і далі підтримувати Україну зброєю та фінансами.

Володимир Зеленський також заявив, що Москва прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створивши хаос усередині країни, щоб зрештою усунути його з посади.

За його словами, план Москви має кодову назву «Майдан-3».

«Наша розвідка має інформацію, яка також надійшла від наших партнерів. Майдан для них - це переворот, тому операція зрозуміла», — цитує його Bloomberg.

Водночас Зеленський вкотре відкинув можливість переговорів з Путіним і заявив, що його уряд не схиляється до «замороженого конфлікту».

Нагадаємо, у 2021-му СБУ в році вже відкривала справу про підготовку держперевороту в Україні. Тоді Зеленськоий казав, що до підготовки перевороту залучені «представники Росії».

Олег Верлан

17 листопада, 2023