Німецький виробник відремонтував 16 БМП для ЗСУ, але офіційний Берлін гальмує передачу

Новини Вінниці / Німецький виробник відремонтував 16 БМП для ЗСУ, але офіційний Берлін гальмує передачу

Попри постійну критику уряду Шольца за зволікання з військовою допомогою Україні, офіційна позиція Берліна залишається непохитною – поки ніякої наступальної зброї Німеччина не передаватиме. Навіть якщо для українців виробник її підготував.

Як повідомляє ARD, німецька компанія Rheinmetall за свій рахунок відновила 16 бойових машин піхоти Marder для України, але поставки почати поки неможливо через перешкоди з боку Берліна, адже федеральний уряд не видає ліцензію для їх експорту в Україну.

Незважаючи на це, Rheinmetall продовжує відновлювати ще 14 БМП Marder, які потенційно можуть бути передані українським військовим. Всього фахівці можуть відремонтувати близько 70 одиниць подібної техніки зі старих запасів.

Щольца за повільність критикують навіть в його уряді. Але ситуація не рушила з місця. Раніше міністрка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявляла, що Берлін в черговий раз відмовляється від передачі танків і бронетранспортерів Україні, оскільки «жодна країна ще не почала поставки такого озброєння західного зразка для ЗСУ».

Дивне пояснення. З іншого боку Німеччина намагається всіляко сприяти зменшенню дратування Росії, адже досі бачить Москву партнером, хоча й обмежує використання її енергоносіїв.

Зволікання з постачанням зброї глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав демонстрацією «абстрактного страху» Німеччини.

Олег Верлан

13 вересня, 2022